kava
Jednohubky, Ľudské telo, Veda a technika

Zázračný nápoj: O tomto účinku kávy sme dlho nevedeli. Šálku kávy si určite neodopierajte!

Mnohí z nás začínajú deň kávou, aby sa nakopli. Možno ste to nevedeli, ale ide o vôbec jeden z najobľúbenejších nápojov na svete. Odhaduje sa, že vo svete sa ročne vypije približne 400 miliárd šálok kávy. Len pre zaujímavosť, káva je oproti čaju ale „trpaslíkom“. Ročne sa totiž vypije približne 3 bilióny (3 000 miliárd) šálok čaju. Ide tak o druhý najobľúbenejší nápoj na svete, hneď po vode. Vráťme sa ale späť ku káve.

Káva okrem toho, že vás nakopne, má aj ďalší účinok

V novej štúdii (cez uhn.ca) vedenou Krembil Brain Institute, súčasťou Krembil Research Institute, vedci zistili, že pitie kávy môže priniesť viac než len energetický boost. Podľa výsledkov štúdie môže konzumácia kávy pomôcť chrániť pred vznikom závažných chorôb, ako sú Alzheimerove ochorenie či Parkinsonova choroba.

Dr. Donald Weaver, spoluriaditeľ Krembil Brain Institute, uviedol:

„Zdá sa, že konzumácia kávy má určitú súvislosť so zníženým rizikom vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Chceli sme však zistiť prečo – ktoré zlúčeniny sú zapojené a ako môžu ovplyvňovať kognitívny úpadok súvisiaci s vekom.“

Dr. Weaver sa spojil s Dr. Rossom Mancinim, výskumným pracovníkom v oblasti medicínskej chémie, a biológom Yanfei Wangom, aby spoločne preskúmali tri rôzne druhy kávy – svetlo praženú, tmavo praženú a bezkofeínovú tmavo praženú kávu.

„V našich prvých experimentoch mali tmavo pražené kávy, či už s kofeínom alebo bez, rovnakú účinnosť,“ povedal Dr. Mancini. „Už vtedy sme zistili, že ochranný účinok nemôže byť spôsobený kofeínom.“

usadenina z kavy

Zdroj: Pixabay.com

Tieto látky sú kľúčom, ktorý nám pomáha k lepšiemu zdraviu

Dr. Mancini následne identifikoval skupinu zlúčenín známych ako fenylindany, ktoré vznikajú pri procese praženia kávových zŕn. Tieto zlúčeniny sú jedinečné tým, že sú jedinými skúmanými zlúčeninami, ktoré bránia – alebo presnejšie, inhibujú – zhlukovaniu beta-amyloidu a tau, dvoch proteínových fragmentov spojených s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

„Fenylindany sú teda duálnymi inhibítormi. Bolo to veľmi zaujímavé zistenie, ktoré sme neočakávali,“ dodal Dr. Weaver.

Keďže proces praženia vedie k vyšším množstvám fenylindanov, tmavo pražená káva sa zdá byť ochranná viac než svetlo pražená káva.

„Je to prvýkrát, čo niekto skúmal, ako fenylindany interagujú s proteínmi zodpovednými za Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu,“ uviedol Dr. Mancini. „Nasledujúcim krokom bude zistiť, aké prospešné sú tieto zlúčeniny a či majú schopnosť vstúpiť do krvného obehu alebo prejsť cez krvno-mozgovú bariéru.“

Dr. Weaver dodal, že prírodný pôvod fenylindanov je veľkou výhodou.

„Matka príroda je oveľa lepším chemikom než my a dokáže vytvoriť tieto zlúčeniny. Ak máte zložitú zlúčeninu, je lepšie ju pestovať v plodine, zozbierať úrodu, pomlieť ju a extrahovať zlúčeniny, než sa snažiť ich synteticky vyrobiť,“ povedal.

Avšak, Dr. Weaver upozorňuje, že je potrebný ďalší výskum predtým, než sa tieto zistenia môžu premeniť na potenciálne terapeutické možnosti.

V každom prípade ide o skvelé a povzbudivé správy, minimálne pre kávičkárov, ktorí si radi doprajú šálku kávy.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť