Lákavá vôňa, chrumkavé sústo, slané prsty a maslový záver. Mnohí poznajú túto vôňu a chuť svojho obľúbeného občerstvenia, ktoré ich sprevádza v kinách po celom svete už mnoho rokov. Prečo si pochutnávame práve na tejto chrumkavej forme kukurice, zatiaľ čo naše oči sledujú dej na veľkom plátne?
Podľa Andrewa F. Smitha, autora knihy „Popped Culture: A Social History of Popcorn in America,“ niekoľko faktorov urobilo z popcornu nenahraditeľnú súčasť filmových zážitkov. Dôležitou úlohou zohrala cena občerstvenia, pohodlie a načasovanie. Popcorn bol ekonomicky dostupný pre predajcov aj pre zákazníkov a na jeho výrobu nebolo potrebné veľké množstvo zariadení. Presne v období, keď kiná potrebovali ekonomickú podporu, sa popcorn stal populárnym a tak sa dostal na strieborné plátno, informuje web Britannica.com.
Pojem popcorn sa nevzťahuje len na výsledný pokrm, ale aj na konkrétny druh kukurice, ktorý sa používa na jeho výrobu. Pôvodne sa pestoval v Strednej Amerike a v polovici 19. storočia sa stal populárnym v USA. V porovnaní s inými pochutinami bol popcorn jednoducho prípravou a v roku 1885, keď bol vynájdený mobilný stroj na výrobu popcornu poháňaný parou, sa stal ešte dostupnejším. Na konci 19. storočia zaplavili ulice Ameriky nezávislí dodávatelia popcornu.
Počas Veľkej hospodárskej krízy sa popcorn stal obľúbeným občerstvením, pretože jeho výroba aj nákup boli lacné, a týmto spôsobom sa zvýšila jeho popularita. Kríza prinútila ľudí siahnuť po lacnejších veciach, ako sú popcorn a filmy a tak sa tieto dve oblasti začali prelínať. Predajcovia popcornu mohli najskôr predávať svoj tovar priamo pred kinami, no v polovici 40. rokov kiná prerušili spoluprácu s týmito sprostredkovateľmi a začali si zakladať vlastné stánky s občerstvením vo vstupnej hale. Zavedenie stánku s popcornom do kín udržalo tieto kultové miesta zábavy nad vodou a odvtedy sú pukance neodmysliteľnou súčasťou sledovania filmov.
Zdá sa, že história popcornu siaha oveľa ďalej!
Kukurica, zlaté zrnko pochádzajúce z dávnych čias, našla svoj pôvod pred približne 10 000 rokmi na území dnešného Mexika. Vedecké výskumy ukázali, že ľudstvo pozná pukance už tisíce rokov. Fosílne dôkazy z Peru naznačujú, že praskaná kukurica sa objavila už v roku 4700 pred Kristom. Avšak, pukance, tak, ako ich poznáme dnes, prešli dlhou evolúciou a získavali svoju popularitu postupne, dopĺňa Wikipedia.org.
Na prelome 19. storočia bolo pukanie kukuričných jadierok činnosťou vyhradenou pre ruky domácich hospodárok, ktoré ich pripravovali ručne na sporákoch v hrncoch. Samotný termín popcorn sa prvýkrát objavil v roku 1848 v slovníku „Dictionary of Americanisms“ od autora Johna Russella Bartletta.