paradox masa
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Jednohubky, Ľudské telo, Zaujímavosti

Vieš, prečo sa počas leta cítiš menej hladný? Toto sú dôvody, o ktorých si asi netušil

Možno si aj ty rád pochutnáš na jedle pričom si často dopraješ viac, než by si mal. Počas horúcich letných dní je ale tvoj apetít slabší. Rozmýšľal si niekedy nad tým, prečo počas leta prijímaš výrazne menej jedla, než v iných ročných obdobiach?

To, že ti počas horúcich dní chutí menej, než inokedy, je bežný jav, ktorý je výsledkom kombinácie niekoľkých fyziologických a behaviorálnych faktorov, ktoré sa aktivujú v teplom počasí. Inými slovami, je to úplne normálne. Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie s webom Verywell Health.

Prečo máme nižší apetít počas leta a horúcich dní

Termoregulácia a apetít

Termoregulácia je jeden z hlavných dôvodov, prečo počas leta jež menej. Ide o schopnosť tela udržiavať svoju vnútornú teplotu napriek zmenám vonkajších podmienok. Určite si postrehol, že keď vykonávaš nejakú fyzickú aktivitu, tak ti je teplejšie. Podobne to funguje aj s jedlom, keď ho konzumuješ. Ide o formu energie, ktorú premieňaš „na palivo“.

Konzumácia a trávenie jedla produkuje teplo, ktoré sa nazýva termický efekt jedla. V horúcom počasí sa telo snaží minimalizovať ďalšiu vnútornú produkciu tepla, aby sa predišlo prehriatiu. Inými slovami, telo sa snaží vytvoriť stabilné vnútorné podmienky, čo sa odborne volá homeostáza. Naopak, počas zimy, ľudia majú tendenciu prijímať viac kalórií, čo im pomáha generovať teplo.

Zmeny hormonálnej aktivity

Rovnako dôležitú úlohu zohrávajú aj hormóny. Hypotalamus, oblasť mozgu zodpovedná za reguláciu hladu a telesnej teploty, uprednostňuje reguláciu teploty pred signálmi hladu, čo vedie k potlačeniu chuti do jedla.

Vplyv dehydratácie

Pravdepodobne si postrehol, že počas horúcich dní, sa potíš viac, než inokedy. Možno by ťa to nenapadlo, ale dehydratácia môže mať za následok zníženú chuť do jedla, pretože telo sa sústreďuje na udržiavanie hydratácie namiesto trávenia jedla. Mimochodom, dobrým tipom, ako sa môžeš vyhnúť nedostatku tekutín v tvojom organizme a zároveň zostať sýty, je jesť potraviny, ktoré sú bohaté na vodu. Ide napríklad o melóny, uhorky, paradajky a podobne.

Ďalšou zaujímavosťou, o ktorej si možno nevedel a ide proti logike, je, že počas leta by si nemal jesť studené pochúťky a nápoje, ak sa chceš ochladiť, ale horúce, napríklad čaj. Dôvod je taký, že keď si dáš napríklad chladený nápoj, tak ten zníži tvoju vnútornú teplotu, a telo zareaguje tým, že začne generovať teplo, aby udržalo stabilnú telesnú teplotu. Tento jav je spojený s konceptom známym ako termický efekt jedla, ktorý sa vzťahuje na energiu potrebnú na trávenie, absorbovanie a metabolizáciu potravy.

Znamená to, že ak sa chceš schladiť, daj si horúci čaj. Telo zareaguje tým, že sa začneš viac potiť s cieľom, aby sa ochladilo.

Zmeny v životnom štýle a spoločenské faktory

V neposlednom rade počas leta máme tendenciu byť viac vonku, napríklad pri vode či na turistike. Rovnako vykonávame aj ďalšie aktivity, ktoré počas zvyšku roka nerobíme. Tieto zmeny vo zvykoch prirodzene vedú k tomu, že sa ti menia aj stravovacie návyky.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.