auto spotreba benzinu
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Zaujímavosti

Ako môžeš znížiť spotrebu paliva v aute? Skús toto a tvoja peňaženka sa ti poďakuje!

Môže sa zdať, že keď človek jazdí autom každý deň, tak bude vedieť všetko o tom, ako funguje, ako sa o neho riadne starať a podobne. Existuje ale kvantum zlozvykov, ktoré ak si v mladosti osvojíš, tak môžu neskôr prispieť k tomu, že auto opotrebuješ skôr, než je normálne.

Dnes sa pozrieme na ďalšiu zaujímavú tému, ktorou je spotreba benzínu, resp. nafty, a ako ju môžeš znížiť.

Ako môžeš znížiť spotrebu paliva tvojho auta?

Poďme sa nižšie pozrieť na viacero vecí, ktoré ti môžu pomôcť znížiť spotrebu paliva tvojho auta. Niektoré veci môžeš aplikovať ihneď.

otacky motora__2

Zdroj: Vedelisteze.sk

Pravidelná výmena motorového oleja

Nemal by si podceňovať pravidelnú kontrolu a výmenu oleja vo svojom aute. Zohráva totiž dôležitejšiu úlohu, než si myslíš. Olej plní viacero dôležitých úloh v motore. Olej znižuje trenie medzi pohyblivými súčasťami motora, ako sú piesty, vačkové hriadele a ložiská. Rovnako pomáha odvádzať teplo z miest s vysokým trením a vysokými teplotami. Taktiež nemenej dôležitou úlohou je, že zachytáva nečistoty, kovové piliny a iné čiastočky vznikajúce pri opotrebení motora.

Možno už tušíš, kam smerujeme. Starý alebo nevhodný motorový olej znižuje účinnosť motora. Ak je olej príliš hustý alebo znečistený, motor musí pracovať ťažšie, čo zvyšuje spotrebu paliva.

Čistenie alebo výmena vzduchového filtra

Hlavnou úlohou vzduchového filtra je zachytávať prach, nečistoty, peľ a iné malé častice z okolitého vzduchu, ktoré by inak mohli vniknúť do motora. Čo to ale znamená? Znečistený vzduchový filter znižuje prívod vzduchu do motora, čo spôsobuje neefektívne spaľovanie paliva. Čistý filter zabezpečuje lepšie miešanie vzduchu s palivom a tým znižuje spotrebu paliva.

Kontrola a údržba zapaľovacích sviečok

Zapaľovacia sviečka vytvára elektrickú iskru, ktorá zapáli stlačenú zmes paliva a vzduchu vo valci motora. Tento proces uvoľňuje energiu, ktorá poháňa piesty a následne celý motor. Opotrebované alebo znečistené zapaľovacie sviečky môžu viesť k nepravidelnému alebo neúplnému spaľovaniu paliva. To nielenže zvyšuje spotrebu paliva, ale môže to aj poškodiť motor.

V kufri auta máš zbytočnosti

Pravdepodobne nebude pre teba žiadnym prekvapením, ak ti povieme, že čím máš ťažšie auto, tak tým viac energie potrebuje na to, aby sa pohybovalo. Možno nosíš aj ty v kufri auta zbytočnosti. Vedel si, že na každých 40 kilogramov navyše spotrebuješ štatisticky o 2 % paliva viac?

kufor auta

Zdroj: Vedelisteze.sk

Výmena palivového filtra

Palivový filter slúži na čistenie paliva, ktoré prúdi do motora. Znečistený palivový filter obmedzuje prietok paliva do motora, čo vedie k neefektívnemu spaľovaniu. Preto by si ho mal pravidelne vymieňať. Vďaka tomu bude palivo prúdiť lepšie do motora, ktorý bude pracovať efektívnejšie a vynaloží menej energie.

Neprávny tlak v pneumatikách

Určite si sa už bicykloval a zistil si, že keď máš mäkké gumy, tak to ide ťažšie. Rovnako to platí aj pre auto, ktoré pri mäkkých gumách musí vynaložiť viac energie. Inými slovami, ak nemáš správny tlak v pneumatikách, tak to zvyšuje valivý odpor, čo znamená, že motor musí vynaložiť viac energie na pohyb auta.

Geometria kolies a vyváženie pneumatík

Asi by ťa to nenapadlo, ale nesprávne nastavenie geometrie kolies spôsobuje vyšší odpor a nerovnomerné opotrebovanie pneumatík, čo zvyšuje spotrebu paliva. Rozdiel v spotrebe paliva môže byť až do 10 %.

Zle uzatvorené viečko na palivovej nádrži

Vedel si, že podľa štatistík až 17 % vodičov zle uzatvára palivové viečko? To vedie k odparovaniu paliva. Inými slovami, teba to stojí peniaze.

tankovanie auto benzin nafta

Zdroj: Vedelisteze.sk

Otvorené okná pri vyššej rýchlosti

Určite to poznáš, ideš si vo vyššej rýchlosti a vietor sa ti prehrabáva vlasmi. Je to skvelý pocit, no nie je zadarmo. Čím rýchlejšie ideš, tak tým rastie odpor vzduchu, ak máš otvorené okná. Pri rýchlosti 80 až 90 km/h sa štatisticky viac oplatí okná zavrieť a spustiť klímu kvôli nižšiemu aerodynamickému odporu. Naopak, keď pomalšie, lepšie je mať otvorené okná.

klima v aute

Zdroj: Vedelisteze.sk

Štýl jazdy, keď sa neustále zastavuješ a rozbiehaš

V neposlednom rade by si nemal zabúdať na to, že veľa na spotrebe robí aj štýl jazdy. Najväčším žrútom paliva je štýl jazdy „brzda-plyn“. Mal by si sa preto snažiť jazdiť čo najviac plynulo. Rovnako ale aj, ak vytáčaš otáčky neprimerane vysoko.

Máš aj ty nejaké tipy, ako je možné ušetriť palivo v aute? Daj nám o nich vedieť nižšie alebo na sociálnych sieťach.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.