muzi ranna erekcia
Jednohubky, Ľudské telo, Zaujímavosti

Vieš, prečo majú muži ráno erekciu? Dokonca už aj mužský plod v tele matky zažíva tento fenomén

Pravdepodobne sa ti to už stalo a nie jedenkrát, ale stovky raz. Ráno si sa zobudil s erekciou. Zamyslel si sa niekedy, prečo je tomu tak?

Nemusíš mať strach, že niečo nie je s tebou v poriadku. Práve naopak. Je to celkom bežný jav, no stále je obostretý mnohými mýtmi a nedorozumeniami. Táto ranná erekcia nie je len o snoch alebo plnom močovom mechúre. V skutočnosti sa začína už vtedy, keď si bol ešte v brušku mamy. Fenomén erekcií je neoddeliteľnou súčasťou mužskej fyziológie, ktorý sa objavuje počas celého života a môže o tvojom zdraví povedať viac, než si myslíš. Poďme sa teda pozrieť bližšie na to, prečo sa tento jav deje a prečo je dôležitý.

Prečo majú muži ráno erekciu?

Ranné erekcie, často označované ako morning wood alebo odborne ako nočná penilná tumescencia, sú prirodzenou súčasťou mužskej fyziológie a svedčia o zdraví pohlavného ústrojenstva. Tento jav je spojený predovšetkým s aktivitou parasympatického nervového systému počas spánku, najmä v čase fázy spánku REM, približuje web clevelandclinic.org..

Termín morning wood je zaužívaný slang pre rannú erekciu, pretože ako už asi tušíš, tak tak erekcia svojím vzhľadom pripomína kus dreva, ktoré je pevné a vzpriamené. Tento výraz sa spája s tým, že erekcie sa často vyskytujú ráno po prebudení z dôvodu rôznych fyziologických procesov, ktoré prebiehajú počas spánku. Počas spánku je parasympatický nervový systém aktívnejší, čo vedie k uvoľneniu svalov, spomaleniu srdcového rytmu a zvýšeniu krvného tlaku v penise. Erekcia môže prebiehať niekoľkokrát za noc, pričom je bežné, že ju muži zaregistrujú najmä ráno, keď sa prebúdzajú.

Okrem spánku ovplyvňujú ranné erekcie aj hormonálne hladiny, predovšetkým testosterón. Ráno sú hladiny testosterónu najvyššie, čo môže byť ďalším faktorom vedúcim k ranným erekciám​, doplňuje web menshealth.com.au.

Fyzické podnety, ako napríklad dotyk prikrývky či odevu, alebo dokonca plný močový mechúr, môžu tiež stimulovať nervové zakončenia a spôsobiť erekciu, uvádza web verywellhealth.com.

Už aj plod v tele matky zažíva erekciu a to nielen ráno

Ranné erekcie môžu byť tiež ukazovateľom zdravia pohlavného systému. Pravidelný výskyt je znakom správnej funkcie nervov, krvných ciev a hormonálnej rovnováhy. Na druhej strane, absencia ranných erekcií môže poukazovať na problémy s cievami, nervovým systémom alebo na iné zdravotné komplikácie, ako je erektilná dysfunkcia, cukrovka, vysoký krvný tlak alebo depresia​. Ak však erekcie pretrvávajú dlhšie ako štyri hodiny, môže ísť o stav nazývaný priapizmus, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Pre mužov je dôležité vedieť, že ranné erekcie sú úplne normálnym a zdravým javom, ktorý sa vyskytuje a d to dokonca aj u detí a taktiež už aj u plodov počas tehotenstva. Erekcie u plodov počas tehotenstva sú prekvapujúco bežným javom a začínajú sa objavovať už v pomerne raných fázach vývoja. Tento fenomén je výsledkom prirodzeného vývoja mužského reprodukčného systému a aktivácie parasympatického nervového systému. Už v maternici sa parasympatický nervový systém podieľa na podpore sexuálnych funkcií, vrátane schopnosti dosiahnuť erekciu.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.