vajicko
Jednohubky, Recepty, Zaujímavosti

Nevieš oddeľovať žĺtky od bielkov vajíčka? Tento jednoduchý trik ti s tým ľahko pomôže!

Určite sa už každý z nás v živote pokúsil rozbiť vajíčko a oddeliť žĺtok od bielka. Hoci to môže vyzerať jednoducho, nie vždy sa to podarí bez problémov a nie každý je v tom zbehlý.

Existuje ale jedna finta, vďaka ktorej budeš v expert na oddeľovanie žĺtok od zvyšku vajíčka. Všetko, čo k tomu budeš potrebovať, je plastová fľaša.

Trik s plastovou fľašou pozná len málokto

Použitie plastovej fľaše na oddeľovanie žĺtkov je kuchynský trik, ktorý si našiel veľa priaznivcov medzi domácimi kuchármi, ale aj profesionálmi. Stále je ale pomerne málo rozšírený. Táto metóda je medzi menšou skupinou ľudí, ktorá o tomto triku vie, nesmierne populárnou a to vďaka svojej jednoduchosti a efektívnosti, keďže si nevyžaduje žiadne špeciálne nástroje a minimalizuje neporiadok pri oddeľovaní vajec​.

Ak hľadáš spôsob, ako si zjednodušiť prácu v kuchyni alebo vôbec nevieš oddeľovať bielka od žĺtkov, tak trik nižšie neváhaj vyskúšať. Na tento zlepšovák nedáme dopustiť ani my osobne.

Ako vlastne na to? Takto plastovou fľašou oddelíš žĺtok od zvyšku vajíčka

Celý postup je veľmi jednoduchý. Najprv rozbiješ vajce do plytkej misky, aby bielko aj žĺtok zostali pohromade. Zatiaľ to nevyzerá nijako zvláštne, že?

Následne si priprav čistú plastovú fľašu, ideálne strednej veľkosti, čiže najlepšie litrovú. Samozrejme, môžeš použiť aj menšiu fľašu. Fľašu jemne stlač, čím vytvoríš podtlak a jej hrdlo priložíš k žĺtku. Keď na fľaši pomaly uvoľníš zovretie, podtlak vtiahne žĺtok dovnútra fľaše, zatiaľ čo bielko zostane v miske. Potom môžeš žĺtok jednoducho preniesť do inej nádoby alebo ho rovno použiť na to, čo potrebuješ. Ak by si potreboval vidieť návod v praxi, tak nižšie v priloženom videu, sa môžeš pozrieť ako na to. Je to skutočne jednoduché!

Celkom jednoduché, však? Druhým dychom ale treba povedať, že ti potrvá kým získaš city ako na vidu vyššie. Ako sa ale hovorí, tréning robí majstra.

Táto technika je výhodná najmä preto, že minimalizuje riziko rozbitia žĺtka, čo je bežné pri iných spôsoboch, ako je prelievanie vajíčka medzi škrupinami. Okrem toho, použitím fľaše sa vyhneš priamemu kontaktu s vajíčkom, čím sa zníži riziko kontaminácie, alebo že si zašpiníš ruky.

Fľašku vieš použiť aj opakovane

Aby si to zvládol s čo najväčšou pravdepodobnosťou, mal by si dodržať niekoľko základných zásad. Prvým krokom je zabezpečiť, aby bola fľaša čistá a suchá, inak môže dôjsť ku kontaminácii vajíčka a zvyšného obsahu fľaše. Taktiež je dôležité stláčať fľašu jemne, ak by si ju stlačil príliš silno, žĺtok by sa mohol narušiť a proces by sa nevydaril.

Mimochodom, ak by ťa zaujímalo viac o téme vajíčok, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali téme, aké farby vajíčok poznáme. Prípadne článok, v ktorom sme sa venovali téme, či hnedé vajíčko je zdravšie ako vajíčka sfarbené do iných odtieňov.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.