chladnicka_titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhacky

5 domácich pohlcovačov pachu do chladničky. Fungujú lepšie ako tie, ktoré sa predávajú v obchodoch!

Určite sa ti to už stalo, otvoril si chladničku a vychádzal z nej nepríjemný pach. Nemuselo sa ti pritom v nej pokaziť jedlo, ale kľudne mohlo ísť len o aromatické potraviny, ako napríklad Olomoucké syrečky.

Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako sa môžeš v chladničke intenzívnemu pachu zbaviť? Existuje viacero trikov, ako môžeš vôňu, ktorá ti nie je po príjemna, neutralizovať. Poďme sa nižšie pozrieť na niekoľko prírodných pohlcovačov pachov, ktoré máš pravdepodobne doma. Stačí ich len vložiť do chladničky!

Ako odstrániť nepríjemný pach v chladničke

Nepríjemný pach v chladničke je problém, ktorému čelí kvantum ľudí. Samozrejme, môžeš si kúpiť v obchode rôzne prípravky, ktoré slúžia ako pohlcovače pachu. Častokrát ale fungujú na rovnakom princípe, ako pohlcovače, ktoré už máš doma. Poďme sa nižšie na túto tému pozrieť podrobne.

Usadenina z kávy

Možno by ťa to nenapadlo, ale usadenina z kávy je skvelým pohlcovačom pachov. Nabudúce, keď si si vychutnáš kávu, tak usadeninu, ktorá ti zostala na dnes pohára alebo v nádobke v kávovare, si odlož. Túto usadeninu následne daj do pohára a ten vlož do chladničky. Uvidíš, ako pachy, ktoré ťa vyrušovali, budú preč. Mimochodom, ak by ťa téma usadeniny kávy a na čo všetko ju môžeš použiť zaujímala viac, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, kde sme sa tejto téme venovali bližšie.

usadenina z kavy
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vaječné škrupiny

Neutralizovať rôznych pachy v chladničke ti môžu pomôcť aj vaječné škrupiny. Pravdepodobne si o tom nevedel, ale škrupiny obsahujú porézne materiály, ktoré môžu absorbovať niektoré pachy. V tomto prípade je ich potrebné ale ideálne rozdrviť na prach. Následne ich vlož do pohára a potom do chladničky.

Citrón

Ďalší a hlavne účinný trik, ako sa môžeš zbaviť rôznych pachov v chladničke, je za pomoci citrusov ako sú citrón či pomaranč. Stačí ti len olúpať kôru a dať ju do pohára. Následne ho vlož do chladničky. Zbavíš sa nielen nepríjemných pachov, ale keď otvoríš chladničku, tak bude voňať sviežo.

pomaranc a citron
Zdroj: Vedelisteze.sk

Jedlá sóda alebo aktívne uhlie

Ďalším a osvedčeným trikom, ako sa zbaviť pachov v chladničke, je pomocou jedlej sódy či aktívneho uhlia. Jedlá sóda (sóda bikarbóna) je slabá zásada, ktorá má schopnosť viazať a neutralizovať kyslé a neutrálne pachové molekuly. Aktívne uhlie je ale ešte efektívnejší v pohlcovaní pachov, pretože má obrovský povrch na absorpciu prchavých molekúl. Možno si o tom nevedel, ale aktívne uhlie sa vyrába pri vysokej teplote, vďaka čomu sa v materiáli otvoria tisíce malých pórov. Tieto póry fungujú ako mikroskopické pasce, kde sa zachytia a uložia molekuly pachov. Aktívne uhlie je veľmi účinné nielen proti kyslým pachom, ale aj zásaditým a neutrálnym.

Stelivo (mačacia podstielka)

Ak máš doma mačku, tak určite dobre vieš, že ich toaleta, samozrejme, ak ju pravidelne meníš, tak nesmrdí a to vďaka stelivu. Najmä to, ktoré obsahuje ílové zložky alebo silikagél, je určené na pohlcovanie vlhkosti a pachov. Daj ho preto pohára a následne do chladničky. Stelivo bude následne lapať nepríjemný pach.

Našiel si si vyššie tip, čo preferuješ na neutralizáciu zápachu v chladničke? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.