zapach (2)
Ľudské telo, Zaujímavosti

Čo spôsobuje, že náš pot smrdí a prečo niekto smrdí viac a druhý zas menej?!

Pravdepodobne sa vám už niekedy stalo, že ste cítili svoj pach potom, ako ste sa spotili. Rozmýšľali ste ale niekedy nad tým, čo spôsobuje tento puch naokolo vás? Samotný pot nesmrdí. Nemá totiž žiadnu vôňu. Len pre zaujímavosť, pot je z 95% tvorený vodou. To, čo smrdí, je reakcia potu, keď sa dostane do kontaktu s baktériami a nečistotami na pokožke. Téme sa podrobne venoval portál clevelandclinic.com.

Hlavnou príčinou pachu potu je mikrobiálna aktivita. Baktérie prítomné na povrchu našej pokožky konzumujú pot a rozkladajú ho na aromatické zlúčeniny, ktoré majú charakteristický zápach. Tieto zlúčeniny sú vylučované do ovzdušia a vytvárajú charakteristický pach potu. Rovnako treba povedať, že samotné množstvo potu, ktoré vypotíme, nemusí priamo súvisieť s množstvom zápachu. Preto aj človek, ktorý sa potí minimálne, môže smrdieť viac, než ten, ktorý sa potí nadmerne. To, ako je človeka cítiť, závisí väčšinou od množstva a typu baktérií, ktoré má na pokožke.

Existujú dva typy potných žliaz. Ide o ekrinné a apokrinné. Apokrinné žľazy sú zodpovedné za produkciu telesného pachu. Apokrinné žľazy sa zväčša nachádzajú v určitých oblastiach tela, ako sú podpazušie, oblasť slabín a okolo bradaviek. Na rozdiel od ekrinných žliaz, apokrinné žľazy nie sú aktívne pri termoregulácii tela. Tieto žľazy začínajú fungovať počas puberty, to je aj dôvod, prečo u malých detí necítite telesný pach.

Zaujímavosťou rovnako je, že ako nám neskôr pribúdajú roky, tak tým menej je tento typ žliaz aktívny, čo znamená, že u starších ľudí je menej pravdepodobné, že budú trpieť telesným zápachom.

Čo spôsobuje telesný zápach? „Ste to, čo jete“, sa môže vzťahovať aj na telesný pach

Ako sme už vyššie spomenuli, telesný pach spôsobuje reakcia potu s baktériami na pokožke. Keď sa potíme, voda, soľ a tuk sa zmiešajú s týmito baktériami a môžu spôsobiť zápach. Tento pach môžu ovplyvniť potraviny, ktoré jete, alebo hormóny či lieky. Niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré sa môžu prenášať do potu a tak prispieť k jeho charakteristickému zápachu. Najmä silne korenisté potraviny ako cibuľa, kari, cesnak a ďalšie, obsahujú aromatické zlúčeniny, ktoré sa môžu dostať do potu a spôsobovať jeho nepríjemný zápach. Zároveň treba povedať, že niektoré potraviny môžu ovplyvniť pH kože, čo môže mať vplyv na rast a aktivitu baktérií, ktoré sú zodpovedné za rozklad potu a tvorbu zápachu.

Okrem iného, niektoré značky dezodorantov môžu podporiť rast páchnucich baktérií tým, že baktériám dodajú viac paliva.

Ďalším spúšťačom telesného pachu môže byť aj kofeín. Ten má totiž tendenciu dehydratovať telo, čo znamená, že koncentrácia baktérii a ďalších látok v pote, bude vyššia. Podobne účinkuje má aj alkohol, ktorý rovnako môže byť jedným zo spúšťačov telesného pachu.

Nie je jedno, aké šaty nosíme

K horšiemu telesnému pachu môžu prispieť i šaty, ktoré nosíme. Niektoré látky, ako je napríklad nylon, polyester a ďalšie, odpudzujú vodu, čo znamená, že na vašom tele bude viac tekutín, ako keby ste mali oblečené bavlnené tričko, ktoré pot saje, a preto môže pot dlhšie reagovať s baktériami na tele.

„Oblečenie vyrobené z syntetických materiálov môže brániť cirkulácii vzduchu a spôsobovať nadmernú vlhkosť, čo vytvára ideálne podmienky pre rozvoj baktérií a nepríjemný zápach.“

Pach môže značiť aj určité zdravotné problémy

Niekedy sa silný pach potu môže prejaviť ako príznak určitých zdravotných stavov, ako sú infekcie, endokrinné poruchy alebo metabolické ochorenia.

Záverom je dôležité zdôrazniť, že pach potu je individuálny a môže sa líšiť u každého človeka v závislosti od jeho stravy, genetiky a ďalších faktorov.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.