ustrice
Jednohubky, Mýty

Skutočne môže zjedenie ustríc zvýšiť tvoj sexuálny apetít alebo ide o mýtus?

Existuje viacero potravín, ktoré sa pokladajú z afrodiziaká. Napríklad čokoláda, jahody, chilli papričky, avokádo, granátové jablko. Jednou z nich sú aj ustrice. Ide o pokrm, ktorý sa pokladá za jedlo, ktoré zvyšuje sexuálny apetít už stáročia. Zmienky o tom, že ustrice sú jedlom, ktoré je afrodiziakum, siahajú až do staroveku, teda do obdobia starovekého Ríma.

Slávny rímsky cisár Caligula mal údajne veľkú záľubu v ustriciach a veril, že ich konzumácia podporuje jeho sexuálnu výkonnosť.

Otázkou ale je, či to je pravda alebo ide len o mýtus? Poďme sa na túto tému spolu nižšie pozrieť s portálom iflscience.com, ktorý sa tomuto problému venoval podrobne.

Prečo sa ustrice považujú za afrodiziakum?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ustrice považujú za afrodiziakum, je vysoký obsah zinku. Ženy a ani muži neprodukujú zinok, pretože zinok je minerál, ktorý musí byť prijímaný z potravy alebo doplnkov. Zinok je minerál, ktorý zohráva dôležitú úlohu v produkcii testosterónu, čo je hormón, ktorý ovplyvňuje libido.

Je to minerál, ktorý je nevyhnutný pre mužskú sexuálnu funkciu a plodnosť. Rovnako ovplyvňuje ale aj ženské libido. Ustrice obsahujú taktiež aminokyseliny (obzvlášť bohaté na kyselinu D-asparágovú), ktoré stimulujú produkciu hormónov zapojených do regulácie sexuálnej túžby.

Len pre zaujímavosť, približne 100 gramov ustríc obsahuje okolo 74  miligramov zinku, čo je viac ako 670 % odporúčanej dennej dávky zinku.

Viacero výskumov potvrdilo, že pravidelná konzumácia zinku môže zvýšiť kvalitu spermií, zatiaľ čo iné výskumy preukázali, že nízke hladiny zinku môžu spôsobiť zníženie hladiny testosterónu a spôsobiť abnormality v kvalite spermií.

Sú ustrice afrodiziakum?

Prejdime ale k tomu, či sú ustrice afrodiziakum. Zatiaľ by sa mohlo zdať, že ustrice sú „čarovnou potravinou“, ktorá má potenciál nažhaviť ťa, aby si podal v posteli nadpriemerný výkon. Je ale tomu skutočne tak? Existuje veľmi malý počet dôkazov, ktoré by nasvedčovali tomu, že ide o afrodiziakum, a že ich konzumáciou dôjde k zvýšeniu tvojho sexuálneho apetítu či výkonnosti v posteli. Inými slovami, ide o mýtus. Hltanie jednej ustrice za druhou v jeden večer ti ale moc nepomôže, aby si podal lepší výkon.

Takže, ak sa chystáš dnes na rande, a chcel si vybrať eso z rukáva v podobe ustríc, tak vedz, že to nemusí fungovať. Na druhú stranu, nespravíš nič zlé na tom, ako ustrice zaradíš na svoj pravidelný jedálniček.

Okrem chemických faktorov je tu aj psychologická stránka

Taktiež ale treba povedať, že tu existuje aj niečo ako placebo efekt. To skutočne môže viesť k zvýšenému apetítu po partnerovi či partnerke. Na konci dňa preto ustrice nemusia byť ani tak zlý nápad. Inými slovami, ustrice nemusia mať fyziologický účinok ale psychologický.

Mimochodom, ak by ťa zaujímali aj ďalšie mýty, dovoľ nám, dať ti do pozornosti sekciu, v ktorej sme sa venovali desiatkam poverám, ktorým naivne veríme.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.