kivi a supka
Jednohubky, Recepty

Kivi si celú dobu jedol zle. Tú najvýživnejšiu časť ovocia si vyhadzoval

Kivi je ovocie, ktoré buď miluješ alebo nie. Je pre neho typická osviežujúca, sladkokyslá chuť, ktorá je zmesou sladkosti a jemnej kyslosti. Tejto zmesi chuti mnohí nevedia odolať.

Pre kivi je rovnako typická chlpatá šupka, do ktorej je toto ovocie zabalené. Mimochodom, vedel si, že kivi je pôvodom z Číny?

Aký má význam šupka kivi?

Málokto vie, ale chĺpky na šupke sú výsledkom evolúcie.

Možno si to nevedel, ale šupka kivi slúži ako prirodzená bariéra proti škodcom, UV žiareniu a dehydratácii.

Chĺpky tiež pomáhajú chrániť plod pred vysušením. Prispievajú k udržaniu vlhkosti vo vnútri plodu, čím kivi zostáva šťavnaté aj po dlhšom skladovaní. Taktiež počas rastu kivi chlpatá šupka pomáha odvádzať prebytočnú vodu, aby sa plod neprehnane nenasiakol a nezačal hniť.

Prečo ľudia dávajú šupku z kivi dole?

Väčšina z nás kivi predtým, ako zje, tak ho ošúpe. Robíš to aj ty? Vzhľadom na to, že šupka kivi je chlpatá, tak môže byť pre mnohých ľudí nepríjemná na jedenie. Chĺpky môžu taktiež dráždiť jazyk a pery. Rovnako treba povedať, že má mierne horkú chuť. Tá sa ale väčšinou stratí, keď ju ješ spolu s plodom.

Mal by si šupku kivi dať dole predtým, ako ho zješ?

V prvom rade treba povedať, že so šupkou kivi sa spája veľa mýtov. Mnoho ľudí napríklad verí, že šupka kivi nie je jedlá, čo nie je pravda. Veľká časť ľudí má taktiež obavy, že chlpy na šupke môžu dráždiť žalúdok alebo črevá. Rovnako ide o nepravdu. Väčšina ľudí dokáže šupku bez problémov stráviť. Nemenej ľudí si myslí, že šupka kivi nemá žiadne nutričné hodnoty. Rovnako ide o mýtus.

Mal by si šupku dať dole predtým, ako zješ plod? Krátka odpoveď je, že nie. Šupku by si mal zjesť spolu s ovocím! Možno sa teraz pýtaš prečo.

Šupka kivi je plná vitamínov!

Šupka kivi obsahuje kvantum vitamínov a prospešných látok. Ak zješ kivi spolu so šupkou, tak zvýšiš obsah vlákniny o približne 50 %, folátov o 32 percent (pozn.: ide o formu vitamínu B9, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudského tela) a vitamínu E o 34 percent. Okrem toho v samotnej šupke je viac antioxidantov, konkrétne vitamínov C a E, ako v plode.

Predtým, ako zješ kivi, tak ho dobre umy

Samozrejme, ako každé iné ovocie, tak aj kivi predtým, ako ho zješ, tak treba pred konzumáciou poriadne umyť, aby si ho zbavil pesticídnou.

Pravdou ale je, že kivi môže u teba vyvolať orálnu alergickú reakciu. Obsahuje totiž 13 alergénov (napr. actinidín, profilíny, chitinázy,..). Tá sa často vyskytuje napríklad u ľudí, ktorí majú alergiu na peľ brezy alebo latex, pretože bielkoviny v kivi majú podobný tvar. Rovnako by si sa mal vyhýbať konzumácii kivi aj v situácii, ak trpíš obličkovými kameňmi spôsobenými oxalátmi.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.