makka pneumatika
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Zaujímavosti

Vieš, prečo plníme pneumatiky vzduchom a nie gumou (alebo niečím iným)?

Niektoré veci sa môžu na prvý pohľad zdať nelogické, no v skutočnosti majú dôležitý význam. Dobrým príkladom sú uhorky balené po jednom kuse v plaste na pultoch obchodov. Vďaka tomuto plastu, nielenže sú lepšie chránené pred fyzickým poškodením, ale zároveň vydržia raz tak dlho čerstvé. Len ak 1 %  uhoriek takto zachránime predtým, aby sme ich zahodili, tak to má prínos pre prírodu.

Dnes sa pozrieme na ďalšiu zaujímavú témou, ktorou sú pneumatiky na aute a to, prečo ich plníme vzduchom a nie napríklad gumou či niečím iným.

Prečo pneumatiky plníme vzduchom?

Otázka, či by nemalo zmysel naplniť gumy niečím iným ako je vzduch, nie je tak hlúpou, ako sa môže zdať. Koniec koncov poznáme viacero vozidiel, ktoré namiesto vzduchu, majú kolesá vyplnené gumou. Napríklad priemyselné vozíky, ako sú vysokozdvižné vozíky, stavebné a priemyselné stroje (niektoré bagre, žeriavy, buldozéry,..), majú gumy často plné. No pokiaľ ide o autá, nákladné automobily, lietadlá a podobne, tak tam používame vzduch. Otázkou preto je, prečo?

Plnenie pneumatík vzduchom sa na prvý pohľad môže preto zdať byť nelogické. Veľmi ľahko sa môže guma poškodiť, napríklad prederaviť a následne z nej unikne vzduch.

Rovnako, gumu môžeš gumu ľahko preseknúť, keď napríklad o niečo prudšie vyjdeš na obrubník a podobne. Alebo keď ich naplníš veľa vzduchom, tak v lete v dôsledku rozpínavosti vzduchu, ti môžu doslova explodovať.

Aké sú výhody plnenia pneumatík vzduchom pred iným materiálom?

Možno sa teraz pýtaš, aké výhody plynú z toho, že pneumatiky plníme vzduchom a nie inou hmotou.

Vzduch totiž môže byť oveľa viac stlačený ako akýkoľvek iný materiál. To je veľmi dôležité, keď sedíš v aute, ktoré má 1 000 a viac kilogramov. Platí to dokonca aj v prípade ľahších vozidiel, ako sú napríklad motorky, bicykle a podobne.

pneumatika auto_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nižšie spotreba paliva

V prvom rade je potrebné hovoriť o trakcii. Kolesá naplnené vzduchom sa totiž vedia lepšie prispôsobiť vozovke. Trakcia je schopnosť vozidla preniesť výkon motora na cestu prostredníctvom kolies. Čo to ale znamená? Auto potrebuje vynaložiť oveľa menej energie, aby sa rozbehlo a plynulo išlo po ceste v porovnaní s pevnými pneumatikami. Z fyzikálneho hľadiska sa to nazýva „valivý odpor“. Zjednodušene povedané, nižší valivý odpor je lepší – a tu majú vzduchom plnené pneumatiky výhodu oproti pevným.

Samozrejme, nie je to len vďaka ich pružnosti, ale aj tomu, že vzduch je jednoducho ľahší ako napríklad guma. Okrem toho, to má vplyv aj na spotrebu paliva. Ak by boli plnené napríklad gumou, tak logicky by auto bolo ťažšie a museli by vynaložiť viac energie na pohyb. Inými slovami, spotrebovali by viac paliva. Len pre zaujímavosť na každých 40 kilogramov váhy navyše spotrebuje tvoje auto štatisticky o 2 % viac paliva.

Sú flexibilné pre rôzne terény a podmienky

Ďalšou výhodou je, že vzduch je schopný lepšie absorbovať nárazy. Predstav si, že ideš rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu. Ak narazíš na výmoľ a mal by si pevnú gumu, tak náraz by sa sústredil len na veľmi malý priestor a neprimerane veľa sily by sa prenášala ďalej, napríklad na nápravu kolies. Ak máš ale kolesá naplnené vzduchom, tak náraz sa rozptýlil na celé koleso.

pneumatika auto_4
Zdroj: Vedelisteze.sk

Samozrejme, nejde len o nárazy vo veľkých rýchlostiach, ale aj o schopnosť absorbovať menšie nerovnosti na ceste. Ak by boli pneumatiky vyplnené pevnou gumou, jazda by bola veľmi tvrdá, vibrácie by sa prenášali na vozidlo.

Rovnako treba povedať, že pri jazde pneumatikami plneným vzduchom, ich môžeš ľahko prispôsobovať vozovke. Napríklad pri jazde v snehu alebo v teréne môžeš mierne znížiť tlak vzduchu, aby bola pneumatika mäkšia a mala lepší záber.

Vďaka tomu je auto lepšie ovládateľné

Rovnako treba povedať, že vďaka pneumatikám plneným vzduchom, je auto o niečo ľahšie ovládateľné. Je to preto, že môžeme prispôsobiť tlak v pneumatikách vozovke, majú lepšiu priľnavosť pri rôznych náklonoch či hmotnosť. Samozrejme, ako sme vyššie písali, dokáži lepšie absorbovať nerovnosti na vozovke.

Vzduchové pneumatiky sa dokážu jemne deformovať pri kontakte s nerovnosťami na ceste, čo zvyšuje kontakt plochy pneumatiky s povrchom.

Lepšie odvádzajú teplo

Pri jazde sa pneumatiky zahrievajú, hlavne pri vyšších rýchlostiach. Pneumatiky plné gumy by mali výrazne horšiu schopnosť odvádzať teplo, čo by mohlo viesť k ich prehriatiu a poškodeniu.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.