skladovanie vajicok_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek, Recepty

Vieš, ako môžeš zistiť, či je vajíčko čerstvé alebo pokazené? Takto sa vyhneš tomu, že zješ pokazené vajíčko!

Vedel si, že nezáleží na tom, akej farby je vajíčko? Bez ohľadu na to, či je biele, hnedé alebo inej farby, tak má približne rovnakú vyživovaciu hodnotu.

Divé vtáky sme domestikovali približne 3 200 pred n.l.. Záznamy z Číny ukazujú, že hydinu sme ako ľudia pre svoju spotrebu chovali už okolo roku 1400 pred Kristom a existujú archeologické dôkazy o konzumácii vajec, ktoré siahajú až do neolitu.

Inými slovami, vajíčka, ktoré sliepky znášajú, sú súčasťou nášho jedálnička najmenej tri tisíc rokov, ak nie dlhšie.

Dnes nie je ničím nezvyčajným, keď si v obchode kúpime balenie s dvanástimi až tridsiatimi vajíčkami. Následne ich doma skladujeme, najčastejšie v chladničke. Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako dlho ich môžeš tak skladovať, a ako môžeš odhaliť, či sú ešte vhodné konzumáciu?

Vo všeobecnosti platí, že vajíčka podliehajú skaze. Problémom často je, že keď si kúpiš vajíčka, dáš si ich do chladničky a míňajú sa ti, tak dokúpiš nové a tie umiestniš bok po boku so starými vajíčkami. Po pár dňoch ale už nemáš voľným okom zistiť, ktoré vajíčko si kedy kupoval, ak teda fyzicky neoddeľuješ od seba, čo robí len málokto.

skladovanie vajicok v chladnicke_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Do kedy by si mal spotrebovať vajíčka od ich kúpy?

V prvom treba povedať, že vajíčka by sa mali skladovať najlepšie na chladnom a tmavom mieste. Ideálne v chladničke. To, do kedy by si ich mal skonzumovať, závisí od toho, kedy bolo znesené. Tento dátum nájdeš na balení vajíčok pričom platí, že zjesť by si ich mal približne do troch až piatich týždňoch. Na niektorých vajíčkach nájdeš dokonca dátum, do kedy sú vhodné na konzumáciu.

Zdroj: Vedelisteze.sk

Pravdou ale je, že aj keď im uplynie lehota, do kedy je ich vhodné skonzumovať, tak to automaticky neznamená, že sú pokazené. Ak sú skladované správne, pri stabilnej teplote okolo 4 °C, môžu zostať čerstvé dokonca aj o niečo dlhšie.

Ako sa vajíčka môžu pokaziť?

Možno sa teraz pýtaš, ako je možné, že vajíčka podliehajú skaze. Hoci vajíčko vyzerá ako „pevný celok“, tak tomu tak celkom nie je. Vajíčka sa môžu pokaziť, pretože cez ich pórovitú škrupinu môžu preniknúť baktérie, ktoré sa v priebehu času začnú množiť, čo vedie k rozkladu bielkovín a tukov v bielku a žĺtku. Tento proces produkuje sírovodík a ďalšie látky, ktoré spôsobujú charakteristický zápach, zmenu farby a konzistencie, čím vajíčko stráca svoju čerstvosť a stáva sa nevhodným na konzumáciu.

Ako zistíš, či vajíčko je ešte vhodné na konzumáciu? Skús test s vodou

Asi najhoršie, čo sa ti môže stať je, keď si pripravuješ jedlo, na panvici sa ti všetko pekne praží a rozvoniava to, a zrazu rozbiješ vajíčko a vyleješ ho tam, no pár sekúnd zacítiš zápach pokazeného vajíčka.

Vedel si ale, že existuje jednoduchý trik, ako môžeš odhaliť, či vajíčko ešte vhodné na konzumácie predtým, ako ho rozbiješ?

Ak chceš otestovať ich čerstvosť, môžeš skúsiť jednoduchý test s vodou. Ponor vajíčko do pohára s vodou. Čerstvé vajíčka klesnú na dno a zostanú ležať vodorovne, zatiaľ čo staršie vajíčka sa začnú stavať na jeden koniec alebo dokonca začnú plávaŤ, čo znamená, že sú už menej čerstvé a mohli by byť nevhodné na konzumáciu.

test ako overit cerstvoj vajicka s vodou
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako tento trik funguje? Odpoveď nájdeš vo fyzike

Test čerstvosti vajíčka vo vode je založený na fyzikálnych vlastnostiach vzduchového vaku, ktorý sa postupne zväčšuje, ako vajíčko starne. Čo to ale znamená?

Keď je vajíčko čerstvé, má len malý vzduchový vak, ktorý spôsobuje, že vajíčko má vyššiu hustotu ako voda, a preto klesne na dno nádoby a zostane ležať vodorovne.

Ako vajíčko starne, vlhkosť a oxid uhličitý unikajú cez póry v škrupine, čím sa zväčšuje vzduchový vak vo vajíčku. Tento vzduchový vak znižuje celkovú hustotu vajíčka, a preto začne postupne „vystupovať“ na jeden koniec alebo dokonca plávať na hladine, keď sa stane príliš starým.

 

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.