ako supat spravne pomarance_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Ľudské telo, Mýty

Je pravda, že keď zješ ovocie na noc, je to ako keby si pil alkohol?

Pravdepodobne si už počul tvrdenie, že na noc by si nemal jesť ovocie. Niektorí tvrdia, že dôvodom nie je len jeho obsah cukru, ale aj údajné kvasenie ovocia v žalúdku, ktoré má viesť k vzniku alkoholu a zaťaženiu pečene. Je však na tomto tvrdení niečo pravdy, alebo ide o obyčajný mýtus?

Čo je to kvasenie?

Najprv si ale povedzme, čo to vlastne kvasenie je. Ide o biochemický proces, pri ktorom sa cukry premieňajú na alkohol a oxid uhličitý za pomoci mikroorganizmov, ako sú kvasinky alebo baktérie. Ako už určite dobre vieš, tak tento proces sa využíva pri výrobe alkoholických nápojov, ako sú pivo, víno a destiláty.

Otázkou je, či môže podobný proces prebiehať aj v ľudskom žalúdku. Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Môže ovocie kvasiť v žalúdku?

Často sa môžeš stretnúť s tvrdením, že počas spánku sú orgány menej aktívne a telo nespracováva cukor tak efektívne, čo spôsobuje, že ovocie kvasí a vytvára alkohol. Toto tvrdenie je však nepravdivé a má niekoľko logických aj vedeckých nedostatkov.

Žalúdok obsahuje silnú kyselinu chlorovodíkovú (HCl) s veľmi nízkym pH (1,5 – 3,5) ktorá efektívne ničí väčšinu mikroorganizmov, vrátane kvasiniek. Čo to ale znamená? Na rozdiel od procesu výroby alkoholu, kde je potrebné neutrálne alebo mierne kyslé prostredie, žalúdok je príliš kyslý na to, aby v ňom prebiehala významná fermentácia.

Ďalej treba povedať, že sacharidy z ovocia sa štiepia v žalúdku a následne sa rýchlo vstrebávajú v tenkom čreve. Ovocie sa spravidla dostane do tenkého čreva do pol hodiny až hodiny po konzumácii, takže nemá dostatok času na kvasenie.

Aj keby sa nejaká fermentácia v čreve odohrala, bežná črevná mikroflóra metabolizuje cukry hlavne na mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré sú pre telo prospešné. Alkohol sa pri bežnej konzumácii ovocia v tráviacom trakte nevytvára v merateľných množstvách.

Čo sa deje v pečeni počas noci?

Tvrdenie, že pečeň v noci „oddychuje“ a nedokáže spracovať cukry, nie je založená na pravde. Skvelým dôkazom toho je, že keď si ľahneš opitý, tak po tom, ako sa riadne vyspíš, tak vytriezvieš. To by nebolo možné, ak by pečeň nepracovala. Pečeň je aktívna nepretržite a neustále pracuje na detoxikácii organizmu, spracovaní živín a odbúravaní škodlivých látok vrátane alkoholu.

Aj keby sa v čreve vytvorilo minimálne množstvo alkoholu (čo sa pri normálnom trávení ovocia nedeje), pečeň by ho ihneď rozložila a nezaznamenal by si žiadne negatívne účinky.

Zaujímavosťou ale je, že teoreticky môže ovocie kvasiť v črevách, ale ide o výnimočnú situáciu. Existuje veľmi vzácna porucha nazývaná auto-brewery syndróm (auto-pivovarský syndróm), pri ktorej sa v čreve premnožia kvasinky (Saccharomyces cerevisiae) a skutočne môžu fermentovať cukry na alkohol. Ide však o výnimočný stav, ktorý sa u zdravých ľudí nevyskytuje. Inými slovami, pre drvivú väčšinu ľudí je bezpečné jesť ovocie kedykoľvek počas dňa, vrátane večerných hodín.

Mimochodom, ak by ťa téma alkoholu zaujímala viac, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali tomu, prečo nás môže po jeho konzumácii bolieť hlava.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.