O palmovom oleji, konkrétne o palmových plantážach a ich dopade na pralesy sa už nejeden raz písalo. Dnes Vám prinášame inú potravinu, ktorá tiež určitým spôsobom ovplyvňuje ekosystém. Avokádo.
Avokádo sa stalo „potravinovým hitom“. Internet je plný odporúčaní, prečo jesť toto ovocie. A tak rastie jeho dopyt, spotreba, cena a tým aj šanca mexických farmárov zarobiť si. Samozrejme, s týmto všetkým rastú i nároky na priestor.
Portál lifegate.com uvádza, že približne 700 hektárov pôdy je každý rok v Mexiku odlesňovanej. Nelegálny výrub stromov sa týka hlavne stredného Mexika. Miestni poľnohospodári si pestovaním avokáda vedia zarobiť viac ako pestovaním akejkoľvek inej potraviny. Podľa Latin Times 61% všetkých plodov avokáda, ktoré sa predajú v USA pochádza práve z Mexika. Najviac avokáda sa vypestuje v mexickom štáte Michoacán.
Vláda sa odlesňovaniu snaží brániť, ale vidina lepšieho zárobku, prirodzene, posilňuje kreativitu farmárov, ktorí prichádzajú na nové spôsoby pestovania avokáda. Tam, kde sa priamo stromy nevyrubujú, tam farmári vysádzajú avokádovníky pod vyššie stromy. Tak pri leteckých kontrolách nie sú avokádovníky viditeľné.
Stromy avokáda potrebujú veľké množstvo vody, približne dvakrát viac ako priemerne hustý les. To nevyhnutne vedieť k úbytku vodných zdrojov na úkor iných rastlín a živočíchov. Navyše, poľnohospodári, pre zvýšenie produkcie, používajú veľké množstvo pesticídov a iných chemikálií.
Kým narastajúcou sprotrebou palového oleja trpia hlavne orangutány, v prípade avokáda je to iný živočíšny druh. Ide o motýľa Danaus plexippus, známeho pod slovenským, nie veľmi príťažlivým, názvom babôčka smradľavá.
Tento motýľ je známy tým, že prekonáva niekedy aj 5-tisícovú vzdialenosť, aby sa dostal do Mexika, kde prezimuje. Oblasť medzi mexickými štáty Mexiko a Michoacán bola vyhlásená za biologickú rezerváciu „Reserva de la Biosfera de la Mariposa Monarca“. V tejto oblasti trávi zimu, tu sa aj rozmnožuje. Vďaka odlesňovaniu, bude časom musieť zmeniť návyky.