Pizza pompeje
Zaujímavosti

Prečo jedlo v lietadle chutí inak, ako keď ste na zemi?

Možno sa vám stalo, že ste leteli lietadlom a dali ste si na palube nejaké občerstvenie, no to chutilo inak, ako keď ste si to isté jedlo dali na zemi. Táto zmena chuti môže byť mätúca, pretože niektorí z nás očakávajú rovnaký gastronomický zážitok vo vzduchu, ako keby sme sedeli v reštaurácii alebo jedli sme ho v pohodlí svojho domova.

Ak ste obvinili leteckú spoločnosť z toho, že šetrila na ingredienciách a kúpila menej kvalitné suroviny, tak vás budeme musieť vyviesť z omylu. Nemuselo tomu tak vôbec byť! Hoci nevylučujeme, že sa to mohlo stať.

Prečo teda jedlo v lietadle chutí inak?

Dôvodom je prostredie, v ktorom ste sa nachádzali. To je totiž odlišné od toho, aké je na zemi. Začnime atmosférickým tlakom.

Jeden z hlavných faktorov, ktorý môže ovplyvniť chuť jedla vo vzduchu, je atmosférický tlak.

Na palube lietadla je tlak nižší ako na úrovni mora, čo môže mať vplyv na náš zmysel chuti. Nižší tlak môže spôsobiť, že niektoré chute sa zdajú menej intenzívne alebo upadnú do pozadia. To znamená, že potraviny, ktoré sú výraznejšie a aromatickejšie na zemi, sa môžu v lietadle javiť menej výrazne.

Ďalší faktor, ktorý vplýva na chuť, je suchý vzduch. Vzduch v kabíne lietadla je známy svojou nízkou vlhkosťou, ktorá môže viesť k vysychaniu slizníc a pocitu sucha v ústach. Tento suchý vzduch môže mať vplyv aj na našu schopnosť cítiť chuť potravín. Vlhkosť je dôležitá pre správne vnímanie chuti, a keď je vzduch suchý, môže sa zdáť, že jedlo je menej chutné.

„V dôsledku nedostatku vlhkosti sa znižuje náš čuch, čo ovplyvňuje náš úsudok o chuti jedla. Zároveň nižší tlak vzduchu ovplyvní aj citlivosť našich chuťových pohárikov.“

Podľa niektorých zahraničných štúdií sa v podmienkach sucha a nízkeho tlaku vzduchu zníži citlivosť našich chuťových pohárikov na sladké a slané jedlá o 30 %

Čím ste vyššie, tak tým inak cítime chuť

Jednoducho povedané, čím rastie nadmorská výška, tým sa mení aj prostredie v lietadle, čo môže ovplyvniť aj náš zmysel chuti. Táto zmena môže spôsobiť zmätenie senzorických receptorov v našich ústach a nosnej dutine v dôsledku zmenených podmienok.

Keď si teda nabudúce dáte v lietadle nejaké jedlo a to bude chutiť odlišne ako na zemi, vedzte, že na vine nemusí byť personál lietadla, ak jedlo pripravil ako mal.

Stretli ste sa s týmto fenoménom už? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť