Nie je žiadnym tajomstvom, že párky nie sú to najzdravšie jedlo, aké si môžeš dať. Chutia ale skvelo! Možno aj ty si dáš niekedy na raňajky hot dog. Mimochodom, vedel si, že Frankfurt a Viedeň sa medzi sebou hádajú, kto vynašiel párky ako prvý (v tom čase sa párky volali frankfurters a wieners)? Tie vznikli ešte v roku 1484, teda 8 rokov predtým, ako Kolumbus objavil Ameriku.
Nech je ako chce, párok v rožku, dostal meno hot dog v Amerike, keď predajcova hot dogov kričali „dajte si červené rožky“ alebo „jazvečie klobásy“. Karikaturista Dorgon zobral pokrik doslovne a nakreslil štekajúce jazvečie párky v teplej rolke, no nevedel, ako sa píše „jazvečí“, a preto svoj vytvor nazval „hot dog!“, teda horúci pes. Krátko na to pojem hot dog zľudovel.
Nedávno sme sa pozreli na zaujímavú tému, ktorou je, ako uvariť párky, aby nepraskali. Dnes sa pozrieme na ďalšiu zaujímavú tému a to, či párky môžeš variť črievku, do ktorého sú zabalené.
Čo je črievko a aký má účel?
V prvom rade si povedzme, čo je to črievko a na čo vlastne slúži. Črievko môže mať prirodzený alebo syntetický obal, ktorý sa používa pri výrobe párkov a klobás. Prirodzené črievka sú často vyrobené z čriev zvierat, zatiaľ čo syntetické môžu byť z plastu alebo celulózy. Ich hlavnou úlohou je, že držia mäsovú zmes pokope.
Môžeš párky variť v črievku?
Prejdime ale k tomu, či môžeš variť párky v črievku. Možno aj ty varíš párok automaticky v črievku bez toho, aby si nad tým rozmýšľal. Vďaka nemu, aj keď mierne prevaríš párky, tak ti neprasknú. Vedz ale, že nie vždy by si ich tak mal variť.
Veľa závisí od toho, o akom type črievku hovoríme. Asi ťa neprekvapí, keď ti povieme, že prirodzené črievka sú väčšinou jedlé a je ich možné variť bez obáv.
Keď príde ale reč na syntetické črievka (nie tie z celulózy), hlavne tie plastové, tak tie nie sú určené na konzumáciu a rovnako by sa nemal párky variť v tomto type črievka.
Dôvodom je, že varom sa môžu začať rozkladať, zdeformovať alebo spôsobiť, že chemické látky preniknú do mäsa, čo určite nechceš, aby sa stalo. Preto, keď niekedy varíš párky v plastovom obale, tak môžu mať zvláštnu chuť. Inými slovami, plastové črievko z párku odstráň. Vyhneš sa nielen zmene ich chuti, ale hlavne tomu, že sa nebudú vylučovať chemikálie do párkov.
Rovnako treba povedať, že pri niektorých typoch plastoch, nie je problém, keď prejdú varom. Nemusia totiž automaticky vypúšťať chemikálie. Zväčša to je ale uvedené na obale.
Rovnako na obale býva uvedené, či môžeš párky variť v plastovom črievku alebo nie a (väčšinou) je to napísané malými písmenami. Preto vždy, keď chytíš párky do ruky, tak predtým, ako ich hodíš do vody, tak sa pozri na odporúčanie výrobcu.
Pri akej teplote uvoľňuje črievko chemikálie?
Výrobcovia párkov častokrát ich balia do plastu typu polyamid (PA) alebo polyetylén (PE). Vo všeobecnosti tieto črievka nie sú určené na varenie, pretože môžu začať uvoľňovať chemikálie pri teplotách nad 80–100 °C. Tieto črievka sú často hladké, lesklé a nevyzerajú prirodzene. Letmým pohľadom odhalíš, že nie sú prirodzenou súčasťou párkov.
Ako si varil párky ty, dával si črievko dole alebo nie? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.