Rozky pecivo
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Recepty

Vieš, ako môžeš stvrdnutému či gumovému rožku vrátiť pôvodnú pružnosť? Tieto triky musíš poznať!

Určite sa ti to už stalo a nie jedenkrát. Kúpil si desať a viac rožkov, aby si nemusel ísť na druhý deň do obchodu. Inými slovami, kúpil si rožky do zásoby. Nakoniec si ich ale nezjedol, ako si pôvodne plánoval. Zmenili sa v suché alebo gumové čudá, ktoré si potom zahodil, lebo sa nedali jesť.

Tento problém pozná každý. Takéto pečivo často končí v koši, čo je nielen plytvanie, ale aj nepríjemné. Otázkou teda je, dá sa tomuto predísť? Krátka odpoveď je, že áno. Existuje hneď niekoľko jednoduchých trikov, ako starému pečivu môžeš prinavrátiš pôvodnú pružnosť a čerstvosť. Poďme sa nižšie na tieto triky pozrieť ako na to.

Prečo rožok časom tvrdne?

Dôležité je pochopiť, prečo pečivo tvrdne. Dôvodom je zmena vlastnosti rožku v štruktúre a vlhkosti. Škrob, ktorý je hlavnou zložkou múky v pečive, počas pečenia absorbuje vodu a napučí. Vďaka tomu je rožok mäkký a pružný. Keď ale pečivo začne chladnúť a starnúť, molekuly škrobu sa znovu zoradia do kryštalickej štruktúry a vytláčajú absorbovanú vodu. Výsledkom tohto procesu je, že rožok tvrdne.

Ako vrátiť rožku jeho pôvodnú pružnosť

Staré rožky napar nad vodou

Teraz, keď vieš, prečo rožok tvrdne, tak pravdepodobne už budeš vedieť, akými metódami mu môžeš vrátiť pôvodnú štruktúru. Napríklad, pečivo môžeš zmäkčiť pomocou naparovania. Stačí, ak ho položíš na sitko nad hrniec s vriacou vodou a necháš ho v pare približne 30 sekúnd až minútu. Para pomôže obnoviť vlhkosť a textúru pečiva. Ak by si to chcel vyšperkovať, tak nám dovoľ, ti odporučiť, aby si rožok naparoval nad vodou s párkou. Už si neskôr nebudeš robiť hotdog iným spôsobom. Do rožku totiž dostaneš vôňu a chuť párku.

ako vratit pruznost starym rozkom_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Staré rožky daj do rúry a alobal pokrop vodou

Ďalšou možnosťou, ako môžeš rožkom vrátiť ich pôvodnú pružnosť, je za pomoci rúry. Pečivo pokrop vodou a zabaľ do alobalu, potom ho vlož do predhriatej rúry na 150°C na 5 až 10 minút. Takýmto spôsobom vrátiš vlhkosť do pečiva, ktoré opäť zmäkne.

Môžeš použiť aj mikrovlnku, aby si obnovil pružnosť pečiva

Ak chceš zmäkčiť jeden či dva rožky, tak lepšou možnosťou je použiť mikrovlnku. Pečivo v tomto prípade ale zabaľ do vlhkej kuchynskej utierky a vlož do mikrovlnky na 10 až 15 sekúnd. Tento trik funguje dobre, ale mäkkosť je krátkodobá a preto je potrebné pečivo skonzumovať čo najskôr po zohriatí.

ako vratit pruznost starym rozkom_4
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pečivo daj do vrecka s plátkami jabĺk

Okrem možností vyššie, existuje aj trik s ovocím. Staršie pečivo môžeš vložiť do uzatvárateľného vrecka spolu s niekoľkými plátkami jablka alebo kúskom šalátu. Ovocie či zelenina postupne uvoľnia vlhkosť, ktorú pečivo absorbuje a tým opäť získa jemnejšiu konzistenciu.

Čo ešte môžeš spraviť so starým pečivom?

Ak sa ti nepodarí starému pečivu vrátiť pôvodnú pružnosť, tak ho nemusíš hneď vyhodiť. Samozrejme, ale najprv skontroluj, či nie je plesnivé. Ak nie, tak ho môžeš premeniť napríklad na krutóny alebo strúhanku na obaľovanie mäsa či zeleniny.

Strúhanku zo starých rožkov vyrobíš veľmi ľahko. Najprv nechaj rožky úplne vysušiť rozložené na plechu, ideálne niekoľko dní na vzduchu, alebo ich môžeš sušiť v rúre pri nízkej teplote, asi 100 °C. Dôležité je, aby boli úplne tvrdé ako kameň. Potom ich rozdrv na jemnú konzistenciu. Zabaľ ich napríklad do látky a kladivom na mäso, ktorým ho klepeš, môžeš suché rožky rozdrviť. Tento proces zopakuj niekoľkokrát, aby si dosiahol dokonalú jemnosť. Alternatívne ich môžeš nastrúhať aj na struháku na syr. Prípadne môžeš použiť  kuchynského robota alebo mlynček na mäso.

Strúhanku, ktorú takto vytvoríš, následne skladuj v uzavretej nádobe na suchom mieste. Takto vytvorená strúhanka ti vydrží pri správnom skladovaní aj niekoľko mesiacov.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.