Recepty, Zaujímavosti

Vieš, ako sa z jedlých lesných húb ľahko stanú nejedlé či dokonca jedovaté? Na toto si dávaj pozor!

Hubárska sezóna je v plnom prúde a tisíce nadšencov sa vydávajú do lesov, aby si nazbierali čerstvé jedlé huby. Jedným z nich si možno aj ty, ktorý sa vybral pre svoj úlovok.

Na čo by si si mal dať pozor v súvislosti s hríbami a ich zberom?

Hoci sa to môže zdať ako bezpečná a príjemná aktivita, nesprávne uskladnenie a manipulácia s hubami môžu mať pre teba vážne následky, ktorým sa určite budeš chcieť vyhnúť. Asi by ťa to nenapadlo, ale aj jedlé huby sa totiž môžu stať toxickými, ak nie sú správne ošetrené, najmä ak sú uskladnené v plastových sáčkoch alebo nevhodne sušené.

Pozor na plastové vrecká

Jednou z najčastejších chýb je zbieranie húb do plastových vreciek. Tieto materiály zadržiavajú vlhkosť a bránia hubám dýchať, čo vytvára ideálne prostredie pre rast baktérií a plesní. Huby tak môžu rýchlo stratiť svoju bezpečnosť na konzumáciu a dokonca sa stať toxickými v dôsledku mikrobiálnej kontaminácie, približuje web thekitchencommunity.org.

Do čoho by si mal teda zbierať hríby?

Možno sa teraz pýtaš, do čoho by si mal zberať hríby. Správnym riešením je používať papierové vrecká, plátenné tašky alebo košíky, ktoré umožňujú cirkuláciu vzduchu a absorbujú prebytočnú vlhkosť. Tým sa znižuje riziko vzniku nebezpečných patogénov, ktoré môžu ohroziť tvoje zdravie.

Aj sušenie a následné skladovanie húb má svoje pravidlá!

Ďalšou dôležitou zásadou pri manipulácii s hubami je ich správne sušenie. Ak huby nie sú dostatočne vysušené alebo sú skladované v nevhodných podmienkach, napríklad na miestach s vysokou vlhkosťou, môžu sa stať nebezpečnými. Nedostatočné sušenie môže podporovať rovnako rast plesní, ktoré produkujú toxíny, čo môže viesť k závažným tráviacim problémom alebo dokonca k poškodeniu orgánov, ako sú pečeň a obličky​, čomu sa určite chceš vyhnúť, dopĺňa web wildmushroomspnw.com.

Štúdie preukázali, že veľké množstvo otráv hubami nesúvisí len s konzumáciou jedovatých druhov, ale často aj so zlým skladovaním jedlých húb. Napríklad v Poľsku výskum ukázal, že až 88 % prípadov otravy hubami bolo spôsobených nesprávnym skladovaním, najmä v plastových vreckách alebo dlhodobým skladovaním jedál z húb. Ako sme už spomínali, plastové sáčky, ktoré sú žiaľ stále ľuďmi bežne používané na zber a prenos húb, bránia úniku vlhkosti, čo vedie k rýchlemu rastu baktérií a plesní.​

Práve preto by si mal dodržiavať správne postupy pri manipulácii s hubami. Po ich zbere by sa huby mali okamžite umiestniť do papierových vreciek alebo priedušných košíkov. Po príchode domov je dôležité huby spracovať čo najskôr. Ak ich plánuješ sušiť, mal by si ich uložiť na suché a dobre vetrané miesto alebo využiť sušičku na zabezpečenie konštantnej teploty a vlhkosti. Dôležité je tiež skladovanie vysušených húb, tie by mali byť umiestnené na suchom a tmavom mieste, aby sa predišlo ich kontaminácii​.

Ako sú na tom s otravami slovenskí hubári?

Na Slovensku je každoročne hospitalizovaných približne 100 až 120 pacientov v dôsledku otravy hubami. Tieto otravy vznikajú nielen konzumáciou jedovatých húb, ale aj po požití jedlých húb, ktoré boli nesprávne skladované alebo spracované. Práve nesprávne skladované huby v plastových sáčkoch spôsobujú takzvaný gastroenteritický typ otravy. Tento typ otravy je spojený s príznakmi ako zvracanie, hnačka a bolesti brucha, ktoré sa objavujú do štyroch až šiestich hodín po konzumácii húb, približuje web svls.sk.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.