Zaujímavosti, Zvieratá

Ako psy vnímajú svet svojimi očami? Už dávno neplatí, že vidia len čiernobielo!

Psy, podobne ako ľudia a iné zvieratá, majú jedinečné zmyslové systémy, ktoré im umožňujú vnímať svet rôznymi spôsobmi. Zatiaľ čo ľudia sa spoliehajú prevažne na vizuálne a sluchové podnety, psy majú schopnosť zachytiť širšie spektrum zvukových frekvencií a potenciálne aj vnímať svetlo vo frekvenciách, ktoré ľudské oko nevidí, vrátane ultrafialového svetla, skrátene UV svetlo.

S UV svetlom sa v praxi môžeme stretnúť napríklad pri odhaľovaní dôkazov na miestach činu, ako sú stopy krvi a iné telesné tekutiny, ktoré nie sú viditeľné voľným okom. Pomáha napríklad tiež pri overovaní pravosti dokumentov a bankoviek​.

Štúdie ukazujú, že psy vnímajú farby odlišne ako ľudia, píše web askabiologist.asu.edu. Zatiaľ čo ľudské oko má tri typy farebných čapíkov, ktoré detegujú červenú, zelenú a modrú farbu, psy majú iba dva typy farebných čapíkov, ktoré im umožňujú vnímať modré a žlté farby. To znamená, že psy vnímajú svet v odtieňoch modrej a žltej a ich farebné spektrum je obmedzené v porovnaní s ľuďmi​.

Štruktúra oka psa je špecificky prispôsobená na zachytávanie pohybu a videnie pri slabom osvetlení, čo je nevyhnutné pre nočné lovenie. Psy majú väčší počet tyčiniek, ktoré sú citlivé na slabé svetlo, čo im umožňuje vidieť v tmavších podmienkach oveľa lepšie ako ľudia. Táto adaptácia je výhodná pre nočných predátorov, keďže im umožňuje efektívne sledovať a loviť korisť aj pri nízkej úrovni osvetlenia.​

Psy sú schopné vidieť pre človeka neviditeľné UV svetlo

Výskumy naznačujú, že niektoré zvieratá, vrátane psov, môžu byť schopné vidieť UV svetlo. UV svetlo má kratšiu vlnovú dĺžku ako viditeľné svetlo a je neviditeľné pre ľudské oko. U niektorých zvierat, ako sú vtáky, hmyz a niektoré cicavce, je známe, že majú špecifické adaptácie na vnímanie UV svetla.

Podľa štúdie zverejnenej na Georgia Institute of Technology môžu psy vnímať určité aspekty UV svetla, hoci ich schopnosť vidieť tieto frekvencie je menej vyvinutá ako u iných zvierat. Napríklad niektorý hmyz vidí UV svetlo veľmi jasne, čo mu pomáha pri navigácii a hľadaní potravy. Psy môžu mať podobnú, aj keď obmedzenú schopnosť, ktorá im môže pomáhať pri orientácii a identifikácii objektov v ich prostredí.​

Schopnosť vnímať rôzne frekvencie svetla, vrátane UV svetla, môže mať pre psy evolučné výhody. Napríklad, UV svetlo môže byť užitočné pri sledovaní stôp alebo hľadaní potravy. Vzhľadom na to, že mnoho prirodzených materiálov, ako sú koža a srsť, odrážajú UV svetlo, psy môžu túto schopnosť efektívne využívať na identifikáciu potenciálnych zdrojov potravy alebo nebezpečenstva v ich prostredí. Okrem toho, niektoré kvety a rastliny, ktoré sú neviditeľné pre ľudské oko, môžu byť pre psy viditeľné v UV svetle.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.