mravce a operacia
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Veda a technika, Zaujímavosti, Zvieratá

Vedel si, že schopnosť vykonávať chirurgické operácie nie je výsadou len ľudí? Toto drobné zviera to dokáže tiež!

Keď príde reč na to, ako sa ako ľudia odlišujeme od zvierat, mnohí povedia, že sa vieme medzi sebou rozprávať, na rozdiel od iných živočíšnych druhov. Oslovujeme sa menami a podobne. Ak toto povieš, pri diskusii na pive, vedz, že nebudeš mať celkom pravdu. Možno by ťa to nenapadlo, ale napríklad také slony sa oslovujú špecifickými menami podobne, ako to robíme aj my. Alebo opice majú humor, ktorý je podobný tomu nášmu.

Jednou z ďalších aktivít, ktorá nás odlišuje od zvierat, je, že ak sa niekomu niečo stane, tak vieme druhému človeku potenciálne pomôcť. Poskytneme mu napríklad lieky a v krajnom prípade ho dokážeme operovať. Existuje ale niečo takéto aj v zvieracej ríši? Teraz si určite povieš, že si „vyhral“ a tento argument je nepriestrelný. Nuž, opäť ťa vyvedieme z omylu. Aj zvieratá sa dokážu operovať. Aby sme boli ale presní, hovoríme o niektorých druhoch mravcov. Áno, čítaš správne, aj mravce sú schopné liečiť a operovať zranených jedincov v komunite.

Schopnosť vykonávať chirurgické zákroky nie je len výsadou ľudí

Výskumníci nedávno objavili, že schopnosť vykonávať chirurgické zákroky nie je výsadou iba ľudí. Štúdia (via Vedavovrecku.sk), ktorá bola publikovaná začiatkom júla tohto roka, odhalila, že niektoré druhy mravcov, konkrétne floridské tesárske mravce, sú schopné efektívne ošetrovať zranenia svojich súkmeňovcov.

Predchádzajúce výskumy už naznačovali, že orangutany a šimpanzy využívajú liečivé rastliny na liečbu chorôb a rán. Nová štúdia, ktorá bola publikovaná vo vedeckom časopise Cell Press, však ukazuje, že aj mravce majú vyvinuté pokročilé metódy liečby zranení.

Floridské tesárske mravce dokážu liečiť rany dvoma spôsobmi: čistením rany alebo amputáciou poškodenej končatiny. Je dôležité ale povedať, že mravce pri zvolení spôsobu liečby, sa nerozhodujú náhodne. Výber metódy závisí od povahy a závažnosti zranenia.

Vedci pozorovali dva typy zranení: rezné rany na ekvivalente stehna a členku. V prípade zranenia stehna mravce najprv ranu vyčistili a potom amputovali končatinu. Pri zraneniach na členku sa mravce rozhodli len pre dôkladné čistenie rany.

Výskumníci zistili, že ak je zranenie závažné, amputácia končatiny dramaticky zvyšuje šance na prežitie zraneného mravca – až na 90-95%. Pri menej závažných zraneniach čistenie rany zvyšuje šance na prežitie na 75%.

Mravce dokážu identifikovať závažnosť zranenia

Zaujímavé je, že mravce dokážu správne diagnostikovať závažnosť zranenia a rozhodnúť sa pre najvhodnejší spôsob liečby. Tento proces je výsledkom starostlivého hodnotenia stavu zraneného mravca a nie náhodného výberu.

Vedci taktiež zistili, že niektoré druhy mravcov, ako napríklad Megaponera analis, používajú antimikrobiálne látky na ošetrovanie rán. Naproti tomu, floridské tesárske mravce sa spoliehajú výhradne na mechanické metódy liečby.

Autori štúdie konštatujú, že po ľuďoch majú mravce druhý najpokročilejší systém zdravotnej starostlivosti na Zemi. Tento objav ukazuje, že starostlivosť o zdravie nie je výlučne ľudskou záležitosťou a že aj iné druhy živočíchov vyvinuli sofistikované metódy liečby.

Možno nie sme tak odlišní vo zvieracej ríši, ako si myslíme.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.