intimita sex
Ľudské telo, Veda a technika

Nedostatok sexu zvyšuje riziko predčasného úmrtia, hovoria vedci. Toto je odporúčaná „dávka“ pre tvoje zdravie

Smrť je niečo, o čom neradi hovoríme, no ide o prirodzenú súčasť života. Dnes vieme, že existuje viacero spôsobov, ako môžeme predĺžiť život. Ide hlavne o vyváženú stravu či športovú aktivitu. V súčasnosti podľa globálnych štatistík priemerný vek, ktorého sa ľudia dožívajú, je okolo 73 rokov. Samozrejme, veľa závisí od toho, kde žiješ a hlavne ako. Je ale vysoká pravdepodobnosť, že s nástupom modernejších technológií a pokroku v medicíne, sa budeme dožívať oveľa viac. Niektorí vedci dokonca hovoria, že neexistuje horná hranica dožitia. Na druhej strane, väčšina ale tvrdí, že pomyselná hranica, ktorú máme ešte pred sebou, koľko sa môžeme potenciálne dožiť, samozrejme, ak nenájdeme nejakú technológiu, ktorá by zvrátila starnutie, je 125 rokov. Vráťme sa ale teraz z budúcnosti do prítomnosti.

Portál iflscience.com upozorňuje na zaujímavú štúdiu, ktorá sa pozrela na to, ako sex ovplyvňuje dĺžku dožitia.

Ako môže sex ovplyvniť dĺžku života?

Pravdepodobne ťa nijako neprekvapí, že keď máš pohyb, tak to pozitívne prispieva k tvojmu zdraviu. Rovnako je to aj so sexom.

„Sexuálna aktivita je dôležitá pre celkové kardiovaskulárne zdravie pravdepodobne kvôli zníženiu variability srdcovej frekvencie a zvýšeniu prietoku krvi,“ píšu autori publikovanej práce.

Výskumníci dospeli k záveru, že sex pomáha predĺžiť život a to na základe analýzy 14 542 jednotlivcov z roku 2005 až 2010. Z predchádzajúcich výskumov vedci zistili, že priemerný dospelý človek má sex 54-krát za rok. Teda takmer každý týždeň.

Respondentov potom rozdelili na dvoch základných skupín a to na ľudí, ktorí majú sex vysokou a nízkou frekvenciou v závislosti od toho, či mali sex jedenkrát do týždňa alebo viac, resp. menej ako jedenkrát do týždňa.

Prejdime ale k tomu, na čo výskumníci prišli. Podľa zistení vedcov, ženy s nízkou sexuálnou frekvenciou mali 1,7-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia z akýchkoľvek príčin do konca roka 2015 v porovnaní s tými, ktoré mali aktívnejší sexuálny život. Zaujímavosťou ale je, že tento efekt u mužov nepozorovali.

Vráťme sa späť k ženám. Autori štúdie tiež poznamenali, že tento efekt sledoval dávkovo závislý vzorec, čo znamená, že čím menej sexu mala žena, tým vyššie bolo jej riziko úmrtnosti.

Výskumníci ďalej sledovali aj niekoľko ďalších rizikových faktorov, ako sú obezita, pokročilý vek a nižší socioekonomický status a ďalšie. Po ich zohľadnení dospeli k záveru, že ľudia trpiaci depresiou mali približne trikrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia počas sledovaného obdobia, ak mali nízku sexuálnu frekvenciu.

Výskum tiež ukazuje, že pravidelný sex môže zmierniť negatívne účinky depresie u oboch pohlaví.

Záverom je dôležité poznamenať, že z takýchto korelácií nemožno vyvodiť príčinnosť, hoci predchádzajúce práce ukázali, že ľudia majú tendenciu zažívať zlepšenie nálady a väčší pocit životného účelu deň po sexe, čo môže prispieť k zlepšeniu depresie a celkového blaha.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.