pracka titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky

Plníš práčku na maximum? Robíš veľkú chybu a takéto to má následky nielen pre tvoje oblečenie!

Možno aj ty, keď ideš prať, tak do pračky dáš všetko, čo sa do nej vojde. Robí to väčšina z nás.

Ak to robíš ale pravidelne, že pračku naplníš na maximum, tak tá sa ti z dlhodobého hľadiska moc nepoďakuje. Práčka je navrhnutá na optimálne fungovanie pri špecifickej kapacite a ak túto kapacitu prekročíš, zvyšuješ riziko mechanických problémov a znižuješ efektivitu prania. Inými slovami, nielenže ju skôr opotrebuješ, ale budeš mať aj špinavšie oblečenie.

Pri preplnení práčky sa totižto motor, ložiská a ďalšie komponenty zaťažujú viac, čo spôsobuje ich rýchlejšie opotrebovanie.  V dôsledku toho sa môže životnosť práčky skrátiť kľudne aj pätinu či viac, pričom opravy bývajú pomerne drahé. Obzvlášť problémom to je, keď do práčky dáš nevyváženú náplň. Nevyvážená náplň práčky znamená, že oblečenie nie je rovnomerne rozložené v bubne. Toto sa môže stať, keď perieš ťažké alebo objemné veci, ako sú napríklad uteráky, prikrývky alebo džínsy, bez pridania menších kusov oblečenia, ktoré by pomohli rozložiť váhu. Takéto nerovnomerné rozloženie vedie k problémom, najmä počas odstreďovania, približuje web appliance-aaa.com.

A čo sa deje s tvojím oblečením?

Ako sme vyššie už spomínali, tak nielenže si môžeš poškodiť práčku, ale aj tvoje oblečenie nebude tak čisté, ako by mohlo byť. Preplnenie práčky obmedzuje cirkuláciu vody a pracieho prostriedku, čo vedie k nedostatočnému čisteniu. Inými slovami, oblečenie nemá dostatok priestoru na pohyb v bubne, čo bráni dôkladnému premytiu a odstráneniu nečistôt. Navyše, môže dôjsť k tomu, že sa na textíliách usadia zvyšky pracieho prostriedku, čo spôsobí nepríjemný zápach a zníži sviežosť bielizne.

zlte skvrny tricko

Zdroj: Force Majeure z Unsplash, úprava Vedelisteze.sk

Oblečenie v preplnenej práčke trpí aj samotné. Textílie sú vystavené nadmernému treniu v jednom bode, čo môže viesť k opotrebovaniu, vzniku dier, zrazeniu alebo strate elasticity. Taktiež farebné oblečenie môže strácať farbu, keď sa odevy medzi sebou trú v nedostatočnom priestoru​.

Ako plný by mal byť teda bubon práčky?

Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča bubon práčky naplniť maximálne na dve tretiny jeho kapacity. Tento priestor umožní odevom voľne sa pohybovať a zabezpečí lepšie premytie a efektívnejší prací cyklus. Taktiež by si mal dodržiavať pokyny výrobcu, ktoré uvádzajú maximálnu kapacitu práčky v kilogramoch​.

Všimol si si, že pri preplnenej práčke tvoje oblečenie až tak pekne nevonia?

V dôsledku preplnenia bubna sa tvoje oblečenie nemusí dobre vyžmýkať a môže byť príliš vlhké, čím sa zvyšuje riziko, že bude zapáchať, najmä ak ho necháš v práčke dlhšie po skončení cyklu. Takéto podmienky sú ideálne pre rast plesní a baktérií, ktoré spôsobujú tento nepríjemný zápach. Ak sa budeš snažiť oblečenie lepšie vyžmýkať pridaním vyšších otáčok, pri takto plnom bubne tým dochádza k rýchlejšiemu opotrebeniu práčky. Vyššie otáčky tiež zvyšujú trenie medzi odevmi, čo môže viesť k rýchlejšiemu opotrebovaniu textílií, tvorbe žmolkov alebo dokonca k roztrhnutiu jemnejších materiálov​. Toto je obzvlášť problematické pri jemných tkaninách, ako je hodváb, vlna alebo syntetické materiály, doplňuje web housedigest.com.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.