pes s vystrcenou hlavou z auta
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Zvieratá

Prečo sa pes počas jazdy autom dobýja do okna? Toto sú dôvody, prečo sa tak milujú pozerať von z okna!

Správanie psov je pre mnohých záhadou. To, čo robia, nám niekedy nedáva žiaden zmysel. Dobrým príkladom je, že majú tendenciu sa niekoľkokrát otočiť predtým, ako vykonajú veľkú potrebu. Existuje viacero vysvetlení tohto správania. Podľa jedného z nich ide o „dedičstvo“ po divých psoch, kedy sa pes predtým, ako vykonal veľkú potrebu, tak si skontroloval okolie, či tam nie je nejaký predátor. Zaujímavosť je, že podľa štúdie, keď psy kakajú, tak sú zväčša vytočené v smere sever-juh. Ak sa pýtaš prečo, tak to nevieme.

Ak máš v domácnosti psa, tak si s ním už určite cestoval autom. Pravdepodobne aj tvoj domáci miláčik, keď nastúpi do auta a pohnete sa, tak sa tlačí ku oknu a kňučí, kým mu ho neotvoríš, aby vystrčil hlavu von a pozeral sa na svet ako mu uteká pred očami. Rozmýšľal si niekedy nad tým, prečo to robia?

Prečo sa pes tlačí ku oknu počas jazdy autom?

Je to jednoducho sranda!

Keď si bol dieťaťom, určite si robil to isté, otvoril si si okno a vystrčil si hlavu von, nech ti vietor obmýva tvar a vlasy. Je to skvelý pocit! Psy sú nám viac podobné, než si myslíš. Aj oni si takto užívajú život, im to ale zostane počas celého života. Mali by sme sa od nich učiť! To ale nie je jediný dôvod, prečo to robia.

„Tento pocit im môže pripomínať rýchlosť a slobodu, ktoré sú im prirodzene blízke ako pohyblivým zvieratám.“

Inými slovami, robí im to radosť.

Majú skvelý čuch

Asi nebude pre teba prekvapením, keď ti povieme, že majú násobne lepší čuch než my. V závislosti od druhu psa, dokážu cítiť 1 000 až 10 000-krát lepšie ako my. Čo si ale asi nevedel, je, že časť mozgu, ktorá spracováva čuch, je asi 40-krát väčšou v porovnaní ľudskou časťou mozgu, ktorá spracováva čuch. To je mimochodom aj jeden z dôvodov, prečo psy sú tak dobré vo vyňuchávaní rôznych vecí, ako napríklad drog, bômb a podobne.

pes a cuch_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Neodbočujme ale ďaleko od témy. Pre psa ide priam o neopísateľný zážitok, keď môže mať hlavu von z okna a „cítiť“ všetko naokolo v takom krátkom čase. Dokáže takto navnímať oveľa viac pachov, ako keby si bol s ním len na prechádzke.

„Psy majú tendenciu spoznávať svet viac cez čuch, než iné zmysli.“

Psy vidia svet inak, než my

Ďalej treba povedať, že hoci psy sú krátkozraké, tak aj napriek tomu, majú širšie zorné pole videnia v porovnaní s ľuďmi. Zatiaľ čo ľudia majú zorné pole približne 180 stupňov, psy ho majú širšie, väčšinou v rozsahu 240 až 270 stupňov, v závislosti od plemena. Rovnako treba povedať, aj keď majú širšie zorné pole, ich schopnosť rozlišovať detaily alebo vnímať farby nie je taká ostrá ako u ľudí. Je tam ale jedno veľké ALE. Dokážu vnímať viac obrázkov za sekundu. Vďaka tomu psy majú lepšiu viditeľnosť pohybu.

To znamená, že keď ty sa pozeráš von z okna a idete rýchlo, tak môžeš vidieť veci rozmazané, pes to ale vidí úplne inak, plynulejšie.

Len pre porovnanie, ľudský mozog je schopný vnímať približne 60 snímok za sekundu, zatiaľ čo ten psí vníma približne 70 až 80 snímok za sekundu. Tento rozdiel im umožňuje vidieť rýchlejšie pohyby a vnímať viac obrazov za rovnaký časový úsek. Inými slovami, pre niektorých psov môže byť fascinujúce sledovať okolie, ktoré sa rýchlo mení​.

Mimochodom, hovorili aj tebe v detstve, že psy sú farboslepé? Ak tomu veríš, tak vedz, že tomu tak nie je, ide totiž o mýtus. Ak by ťa zaujímalo ako vidia, dovoľ nám, dať ti do pozornosti tento článok, v ktorom sme sa venovali tejto téme podrobne.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.