pohrebna urna na popol
Zaujímavosti

Hrobár prezradil, čo sa stane, keď sa popol zosnulého nezmestí do urny

Smrť je v našej spoločnosti tabu témou. Ide ale o prirodzenú súčasť života.

Všetci vieme, že nás to čaká, no len málokto si v mladom veku pripustí, že je smrteľný, pokým nie je zle. Nedávno sme sa venovali téme, či je smrť počas spánku bolestivá. Dnes sa pozrieme na ďalšiu tému, ktorá súvisí s rozlúčkou so zosnulým.

Možno aj ty sleduješ na sociálnej sieti TikTok používateľa s prezývkou „robas000“. Ide o hrobára, ktorého sleduje cez 248-tisíc používateľov. Pravidelne prináša rôzne zaujímavosti zo zákulisia jeho profesie. Častokrát odpovedá na otázky zo strany jeho sledovateľov, ktoré sa mu zdajú byť zaujímavé.

Nedávno našiel zaujímavú otázku, ktorá trápila jedného z jeho odberateľov. Ten sa opýtal, „čo sa stane s popolom nebožtíka, ktorý sa už nezmestí do urny?“.

@robas000 Odpowiadanie użytkownikowi @grzegorzkowal355 ♬ dźwięk oryginalny – Grabarz

Čo sa robí s popolom, keď je urna na popol malá?

Pozostalí si nie vždy uvedomujú pri výbere urny, či je vhodnou alebo nie. Predsa len ide o situáciu, v ktorej sa neocitajú každý deň. Nehovor viac o tom, že sú pod veľkým stresom a zároveň prežívajú aj smútok.

Štandardná veľkosť urny je okolo 4,5 litra. Táto veľkosť zväčša bohato postačuje, ale nie vždy. Rovnako sa ale môže stať, že pozostalí kúpia menšiu urnu. Väčšinou po kremácii vznikne okolo 2 až 3 kilogramov popola. Presné množstvo popola sa môže ale líšiť v závislosti od proporcii človeka, ktorý odišiel na druhú stranu.

Otázkou je, čo nasleduje potom, keď je urna malá? Základnou povinnosťou hrobárov je informovať o vzniknutej situácii pozostalých. Keď takáto situácia nastane, tak zväčša sa dohodnú na tom, že zakúpia väčšiu urnu a tú použijú. Týmto je problém vyriešený.

Samozrejme, každý sme iný a niektorí ľudia s riešením vyššie nesúhlasia. Toto je problém. Možno si teraz hovoríš, že tento popol sa jednoducho zahodí. Nie je ale tomu tak. Nebolo by to správne. Hrobári tento popol nevyhodia. Bolo by to neúctivé a neetické. Namiesto toho do urny nasypú popol, ktorý sa tam zmestí. Zvyšok sa uloží do špeciálneho vrecka, ktoré sa uloží na miesto odpočinku vedľa urny.

Pozostalí majú samozrejme okrem toho aj iné možnosti a je na nich, čo si zvolia. Napríklad sa popol môže rozdeliť do viacerých urien. Niektorí ľudia si takto nechávajú popol na pamiatku. Prebytočný popol môže byť tiež uložený na inom mieste, prípadne sa môže rozptýliť na pamätnom mieste alebo na mieste, ktoré pre dotyčnú osobu veľa znamenalo.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.