pohar s mliekom
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Recepty, Zaujímavosti

Vyhadzuješ skysnuté mlieko? Keď zistíš, ako ho môžeš ešte použiť, tak to už nikdy nespravíš!

Mnoho potravín končí v smetnom koši namiesto toho, aby sme ich včas skonzumovali. Častokrát za to môžeme aj my sami, keď si robíme zásoby. Dobrým príkladom môže byť mlieko, ktoré má tendenciu časom skysnúť. Následne väčšinou končí v koši či toalete.

Zistil si, že ti skyslo mlieko? Čo s ním?!

Takéto mlieko nie je úplne vhodné na pitie, no ani zďaleka nie je na zahodenie. Možno by ťa to nenapadlo, ale takéto mlieko, ktoré by inak skončilo v koši či toalete, môžeš ešte použiť. Skysnuté mlieko má totiž ešte niekoľko využití a o mnohých sa ti určite ani nesnívalo.

Použi ho namiesto cmaru alebo kyslej smotany

Skysnuté mlieko sa môže v mnohých receptoch použiť namiesto cmaru alebo kyslej smotany. Ak by si nevedel, čo je to cmar, tak ide o tekutinu, ktorá vzniká pri výrobe masla. Tradične sa vyrába šľahaním sladkej smotany, pričom sa tuk oddelí od tekutiny, a táto tekutina sa nazýva cmar.

Vďaka kyslosti podporuje kysnutie a dodáva jemnú, kyslastú chuť. Stačí pridať skysnuté mlieko namiesto čerstvého a výsledok bude lahodne vláčny a nadýchaný. Táto kyslá zložka zlepší textúru cesta a v niektorých prípadoch môže dosiahnuť ešte lepšie nakysnutie, približuje web theprairiehomestead.com.

mlieko a smotana
Zdroj: Vedelisteze.sk

Kyslé mlieko môžeš použiť do marinády mäsa

Kyslosť skysnutého mlieka je ideálna aj na marinovanie mäsa, najmä kuracieho alebo bravčového. Mlieko mäso zjemní a umožní mu lepšie absorbovať príchute z korenín.

Marináda so skysnutým mliekom dodá mäsu jemnú chuť a zároveň ho udrží šťavnaté, pretože kyseliny v mlieku rozkladajú proteíny v mäse, čím ho zmäkčujú. Pred varením či pečením sa odporúča mäso marinovať aspoň pár hodín alebo cez noc.

Môžeš ho použiť na výrobu domáceho tvarohu

Skysnuté mlieko sa môže taktiež použiť na výrobu domáceho tvarohu alebo jednoduchých druhov syra, ako je ricotta. Stačí mlieko zohriať a pridať trošku octu alebo citrónovej šťavy, čím sa vytvoria zrazeniny alebo hrudky, ktoré je potom možné precediť cez gázu a získať čerstvý domáci syr.

​Okrem kuchyne skysnutie mlieko využiješ aj tu

V prípade, že máš rastliny citlivé na vápnik, môže byť skysnuté mlieko výborným hnojivom. Zriedené vodou sa môže použiť na zalievanie rastlín, najmä tých, ktoré potrebujú zvýšený obsah vápnika v pôde. Týmto trikom môžeš pomôcť pri prevencii chorôb spôsobených nedostatkom vápnika, ako je napríklad hniloba na paradajkách.

mlieko polievanie vapnik
Zdroj: Vedelisteze.sk

Skysnuté mlieko má tiež výborné exfoliačné a hydratačné vlastnosti, čo ho robí vhodným pre použitie v kozmetike. Exfoliačné vlastnosti znamenajú schopnosť látky odstrániť odumreté bunky z povrchu pokožky. Exfoliácia, teda proces odstránenia týchto buniek, pomáha udržať pleť čistú a zdravú, podporuje jej regeneráciu a môže zlepšiť jej textúru a jas. Exfoliačné produkty často obsahujú kyselinu mliečnu alebo jemné častice, ktoré fyzicky odstraňujú vrstvu odumretých buniek. Kúpeľ so skysnutým mliekom môže tak pokožku zjemniť a pomôcť pri problémoch ako je suchá pokožka alebo svrbenie. Je to tradičný spôsob, ako získať prirodzenú starostlivosť o pokožku bez chemikálií, približuje web morningchores.com.

Skysnuté mlieko ako skvelý čistiaci prostriedok

Skysnuté mlieko môže byť užitočné aj ako ekologický čistiaci prostriedok, najmä na odstraňovanie vodného kameňa. Vďaka kyseline mliečnej účinne rozkladá nánosy vápnika na povrchoch, čo je užitočné pri čistení umývadiel alebo kúpeľňových obkladov. Stačí mlieko naniesť na postihnuté miesto, nechať pôsobiť niekoľko minút a následne opláchnuť vodou. Tento spôsob pomáha nahradiť chemické čistiace prostriedky v domácnosti.

Kyslé mlieko sa dá použiť aj na čistenie strieborných šperkov. Striebro často stráca svoj lesk kvôli oxidácii, no kyselina mliečna dokáže túto vrstvu účinne odstrániť. Stačí ponoriť šperky do mlieka, nechať ich pôsobiť cez noc a potom opláchnuť vlažnou vodou.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.