biele a cervene vino
Jednohubky, Ľudské telo, Recepty, Zaujímavosti

Ktoré víno je zdraviu prospešnejšie, biele alebo červené? Keď už pijete víno, tak si dajte toto!

Štúdie ukázali, že mierna konzumácia vína môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca a obehový systém a dokonca môže znížiť riziko cukrovky 2.typu. No, ak príde na výber medzi červeným a bielym vínom, ktoré je lepšie pre vaše zdravie?

Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi vína je výrazný, vysvetľuje portál piedmont.org.

„Pri porovnávaní červeného vína s bielym vínom sú prínosy pre zdravie viditeľné pri konzumácii červeného vína,“ hovorí Courtney Kalamar, licencovaná a registrovaná dietetická sestra z nemocnice Piedmont Henry. „Je to čiastočne spôsobené tým, že šupka hrozna je súčasťou fermentácie červeného vína.“

Biele víno sa vyrába predovšetkým z bieleho hrozna a šupky sa oddelia od šťavy ešte pred procesom fermentácie. Naopak, červené víno sa vyrába z tmavšieho červeného alebo čierneho hrozna a šupky zostávajú na hrozne počas procesu fermentácie.

Aj v prípade pitia vína platí, že všetko treba robiť s mierou

Šupka hrozna je dôležitým zdrojom antioxidantov, ktoré robia červené víno zdravším.

„Pokiaľ ide o výhody, červené víno preukázalo, že podporuje zdravie srdca, zlepšuje hladinu HDL cholesterolu, čo je prospešný tuk, znižuje hladinu LDL cholesterolu, ktorý je známy ako nezdravý tuk a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín,“ zdôrazňuje Kalamar. „Umiernená konzumácia červeného vína je tiež spojená so zníženým rizikom niektorých druhov rakoviny, zníženým rizikom žlčových kameňov a zlepšenými kognitívnymi funkciami. Všetky tieto benefity sú výsledkom antioxidantov, polyfenolov, resveratrolu, flavonoidov a tanínov v červenom víne.“

Polyfenoly sú rastlinné molekuly s antioxidačnými vlastnosťami. Červené víno obsahuje vysoké množstvo polyfenolu resveratrolu, ktorý môže pomôcť zabrániť rastu rakovinových buniek a znížiť riziko srdcových chorôb.

Pokiaľ ide o nutričné hodnoty, rozdiel medzi červeným a bielym vínom je minimálny, podľa Kalamar. Z tohto hľadiska teda nie je výrazný rozdiel.

V konečnom dôsledku je voľba medzi červeným a bielym vínom osobnou preferenciou. Ak sa rozhodnete konzumovať akýkoľvek alkoholický nápoj, či už z dôvodu zdravia alebo voľného času, mali by ste to robiť s mierou.

„Americká asociácia srdca odporúča, aby ľudia pili alkohol len s mierou – to znamená jeden až dva drinky denne pre mužov a jeden drink denne pre ženy,“ hovorí Jyoti Sharma, kardiológ z Piedmont Heart Institute. Jeden drink je definovaný ako 3,5 dcl piva, 1 dcl vína, 0,44 dcl 40% -tného alkoholu alebo 0,3 dcl 50% -tného alkoholu.

Doktor Sharma na záver dodáva:

„Hovorím svojim pacientom, aby sa toľko netrápili typom alkoholu, ktorý pijú, ako skôr dodržiavaním pravidla striedmosti, ktoré som načrtol vyššie. Neexistuje nič, dokonca ani neuveriteľný pohár červeného vína, čo môže nahradiť pravidelnú fyzickú aktivitu a stravu bohatú na ovocie a zeleninu a s nízkym obsahom nasýtených tukov.“

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.