navoskovane jablko
Zdroj: Vedelisteze.sk, DALL·E
Jednohubky, Zaujímavosti

Viete, prečo sa jablká voskujú? A predstavuje to pre naše zdravie nejaké riziko?

Počas procesu zberu a pred distribúciou do supermarketu sa mnohé jablká čistia, aby sa odstránili nečistoty a zvyšky chemikálií. Tento čistiaci proces má však vedľajší účinok a to odstránenie prírodného vosku, ktorý chráni ovocie pred vysychaním a pomáha predchádzať hnilobe. V dôsledku toho sa výrobcovia rozhodli pre novú prax, striekať jablká tenkou vrstvou vosku, aby sa predišlo strate vlhkosti a zvýšila sa ich atraktivita.

Vosk, ktorý sa používa na ochranu jabĺk, je zložitou zmesou až päťdesiatich rôznych zlúčenín, vrátane esterov a alkoholov, ako aj uhľovodíkov, upozorňuje mcgill.ca. Táto zmes zabezpečuje ochranu pred vysychaním a predchádza uchyteniu hubám. Okrem toho vosk obsahuje aj zlúčeniny známe ako triterpenoidy, z ktorých kyselina ursolová má potenciálne pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Laboratórne štúdie naznačujú, že táto zlúčenina môže mať inhibičný účinok na rôzne typy rakovinových buniek a tiež môže pôsobiť ako slabý inhibítor aromatázy, enzýmu súvisiaceho s niektorými typmi rakoviny.

Čo za vosk sa to na jablkách nachádza?

Štúdie uvádzajú, že tenká vrstva vosku, ktorá sa aplikuje na jablká, je mimoriadne jemná, priemerne len približne 3 mg vosku pokrývajú jedno jablko.

Existuje niekoľko rôznych druhov vosku, ktoré sa využívajú na tento účel. Medzi najčastejšie patria karnaubský vosk, ktorý sa extrahuje z listov brazílskej palmy, kandeliový vosk, získaný z rastliny žijúcej v púšti a potravinársky šelak pochádzajúci z indickej laktovky. Okrem toho sa využívajú aj niektoré syntetické estery vyrobené kombináciou sacharózy s mastnými kyselinami. Polyetylén, rovnaký plast používaný pri výrobe jednorazových nákupných tašiek, sa môže tiež aplikovať vo veľmi tenkej vrstve. Táto možnosť môže byť zaujímavá pre vegánov, pretože polyetylén sa vyrába z etylénu, ktorý je zase získaný fermentáciou kukurice.

Zistenia poukazujú na určité obavy, že voskové nátery môžu obsahovať stopy pesticídov, ktoré nejdú odstrániť umytím. Štúdie však ukázali, že predchádzajúce umytie odstráni väčšinu týchto stôp. Pokiaľ ide o samotný vosk, neexistuje žiadny zdravotný problém, pretože sa nevstrebáva a prechádza priamo cez tráviaci systém.

Hoci konzumácia vosku na ovocí nevyvoláva žiadne zdravotné riziká, odporúča sa dôkladne umyť ovocie, aby sa odstránili možné baktérie, ktoré sa mohli na povrchu usadiť.

Vriaca voda ako dôkaz prítomnosti pesticídov?

Niektorí ľudia veria dôkazom, že ak sa jablko zaleje vriacou vodou, vzniknú biele škvrny, ktoré majú byť dôkazom prítomnosti pesticídov. Nové zistenia nám však ukazujú skutočný dôvod, ktorý je za týmto javom.

Podľa štúdií to nie sú rezíduá pesticídov, čo spôsobuje vznik bielych škvŕn, ale skôr teplo. Vriaca voda totiž spôsobí popraskanie voskového povlaku, čo umožní vzduchu vstúpiť medzi vosk a šupku jablka. Tento jav zasa vedie k tvorbe bielych škvŕn, keďže vzduchové vrecká odrážajú svetlo. Voskovanie pritom nie je obmedzené len na jablká. Citrusové plody, uhorky, mnohé paradajky, melóny a papriky patria medzi ďalšie produkty, ktoré sú ošetrené voskom.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť