pes je hovienko
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Zaujímavosti, Zvieratá

Čo vedie psov k tomu, že požierajú hovienka? Situáciu nepodceňujte, tohto zlozvyku sa musí váš pes čo najskôr zbaviť!

Jedným z najzložitejších a pre mnohých majiteľov psov najnepríjemnejších správaní je konzumácia výkalov, známa ako koprofágia. Napriek tomu, že je to pre nás ľudí nechutné, ide o relatívne bežné správanie u psov, ktoré môže mať viacero príčin, približuje web thekennelclub.org.uk.

V niektorých životných etapách, ako sú šteniatka alebo psie matky, ktoré sa starajú o svoje mláďatá, je konzumácia výkalov považovaná za normálnu. Matky olizujú srsť svojich  šteniat, aby ich očistili a súčasne ich čistia aj od výkalov počas prvých týždňov života šteniat. Toto správanie je považované za inštinktívne a z hľadiska zdravia šteniat je neškodné. Tieto návyky väčšinou vymiznú, keď šteniatka dospievajú.

Dospelé psy môžu začať jesť výkaly kvôli rôznym zdravotným problémom. Parazity, hormonálne nerovnováhy ako diabetes alebo Cushingov syndróm či nedostatky v strave sú bežnými medicínskymi príčinami kopofágie. Ak je toto správanie nové alebo sa zhoršuje, dôležité je navštíviť veterinára, ktorý môže diagnostikovať a liečiť prípadné zdravotné problémy. Cushingov syndróm u psov je tiež známy ako stav charakterizovaný nadmernou produkciou kortizolu nadobličkami. Príznaky zahŕňajú nadmerné pitie a močenie, zvýšenú chuť do jedla, stratu srsti, a slabosť svalov.

Spúšťačom môže byť i stres, ktorý pes pociťuje!

Stres, izolácia, a nuda sú ďalšími faktormi, ktoré môžu viesť k tomuto správaniu. Psy, ktoré sú dlho osamote alebo trávia veľa času v obmedzenom priestore, sú náchylnejšie k pojedaniu výkalov. Taktiež, niektoré psy môžu jesť výkaly ako spôsob získania pozornosti od svojich majiteľov, píše web vcahospitals.com.

Teória, že psy jedia výkaly kvôli nedostatku určitých živín, je dlhodobo diskutovaná. Chýbajúce vitamíny, najmä vitamín B, môžu byť príčinou, prečo niektoré psy hľadajú alternatívne zdroje živín. Doplnky stravy, ako sú multivitamíny pre psy alebo enzýmy, môžu pomôcť napraviť tento problém, ale je dôležité to konzultovať s veterinárom pred začiatkom ich užívania.

pes koprofagia
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI

Ako toto nežiaduce správanie vieme zastaviť?

Zásadným riešením je udržiavať čistotu a zbierať výkaly ihneď po tom, ako pes vykoná svoju potrebu, čím sa predíde prístupu k nim. Niektoré stratégie zahŕňajú zmenu stravy na menej chutné alebo suchšie stolice, ktoré sú menej príťažlivé pre psa. Aj keď trh ponúka produkty tvrdiace, že zastavia koprophágiu, ich účinnosť nebola spoľahlivo preukázaná a môžu byť neúčinné. Koprofágia teda nie je úplne bežné správanie, ale je dôležité identifikovať príčinu, aby sa dalo správne zasiahnuť. Ak je príčinou zdravotný problém, liečba sa bude líšiť od riešenia behaviorálnych alebo environmentálnych faktorov. Vo všetkých prípadoch je ale kľúčové rýchlo a adekvátne zasiahnuť, aby sa predišlo potenciálnym zdravotným problémom alebo trvalému zafixovaniu nežiaduceho správania.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.