materske mlieko deti
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Ľudské telo, Zaujímavosti

Zázračná moc materského mlieka: Čo všetko dokáže a prečo je tak výnimočné? Toto si o ňom nevedel!

Jedna z najzaujímavejších kuriozít o materskom mlieku je jeho schopnosť prispôsobiť sa pohlaviu dieťaťa. Výskumy ukazujú, že materské mlieko pre chlapcov obsahuje približne o 25 % viac energie než mlieko pre dievčatá, približuje web smababy.co.uk. Toto zistenie zdôrazňuje, aký úžasný a prispôsobivý je tento prirodzený zdroj výživy.​

Materské mlieko je plné zázrakov. Nielenže sa mení v závislosti od dennej doby a potrieb dieťaťa, ale dokonca reaguje aj na pohlavie novorodenca. Výskum ukázal, že matky produkujú energeticky bohatšie mlieko pre chlapcov, čo predstavuje až o 200 kalórií viac denne. Toto prispôsobenie môže byť jedným z faktorov, prečo sú dojčení chlapci často väčší a silnejší v prvých mesiacoch svojho života​.

Zaujímavosť vyššie ale nie je jediná. Ďalším faktom o matkinom mlieku je skutočnosť, že materské mlieko obsahuje živé bunky, ktoré reagujú na potreby dieťaťa. Ak dieťa dostane infekciu, telo matky môže produkovať špecifické protilátky v materskom mlieku, ktoré pomáhajú bojovať proti tejto infekcii. Tento mechanizmus funguje na základe výmeny baktérií a vírusov medzi matkou a dieťaťom počas dojčenia. Materské mlieko tak má úžasnú schopnosť fungovať ako prírodná medicína. Keď je dieťa choré, telo matky reaguje na túto situáciu a mení zloženie mlieka tak, aby poskytovalo maximálnu ochranu a podporu imunitného systému dieťaťa. Štúdie ukázali, že materské mlieko zvyšuje produkciu imunitných buniek, keď dieťa s infekciou bojuje. Tieto imunitné bunky pomáhajú dieťaťu rýchlejšie sa zotaviť a bojovať proti chorobám.​

Liečivé účinky materského mlieka

Materské mlieko sa nepoužíva len na výživu dieťaťa, ale aj na liečbu rôznych drobných zdravotných problémov. Napríklad sa môže aplikovať na malé ranky, škrabance a popáleniny, pretože má antibakteriálne a liečivé vlastnosti. Niektoré matky ho dokonca používajú na liečbu očných infekcií, ako je zápal spojiviek​.

Materské mlieko sa tiež používa na prevenciu a liečbu rôznych kožných problémov u novorodencov, ako sú ekzémy a plienkové vyrážky. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže pomôcť upokojiť a liečiť podráždenú pokožku dieťaťa, vysvetľuje web milkbankne.org​.

Mlieko matky sa prispôsobuje dennému i nočnému režimu

Materské mlieko je skutočne zázračné nielen pre svoje výživové hodnoty, ale aj pre svoju schopnosť prispôsobiť sa denným rytmom. Vieš, že materské mlieko obsahuje rôzne zložky, ktoré sa menia podľa dennej doby?

Jednou z ďalších vlastností materského mlieka je jeho schopnosť prispôsobiť sa cirkadiánnym rytmom. Cirkadiánne rytmy sú biologické procesy, ktoré sa odohrávajú v priebehu 24 hodín a ovplyvňujú fyziologické a biochemické funkcie organizmu. V prípade materského mlieka to znamená, že jeho zloženie sa mení podľa toho, či je deň alebo noc.

V noci materské mlieko obsahuje vyššie hladiny melatonínu, hormónu, ktorý pomáha regulovať spánkový cyklus. Melatonín pomáha dieťaťu uvoľniť sa a ľahšie zaspať, čo je obzvlášť užitočné pre novorodencov, ktorí ešte nemajú plne vyvinuté vlastné cirkadiánne rytmy​. Tento prírodný spôsob, ako podporiť spánok, je jedným z dôvodov, prečo dojčené deti môžu mať lepší spánkový režim.

Počas dňa má materské mlieko iné zloženie, ktoré podporuje bdelosť a aktivitu dieťaťa. Obsahuje viac kortizolu, hormónu spojeného s bdelosťou a energiou. Táto dynamická zmena v zložení mlieka pomáha dieťaťu zostať aktívnym počas dňa a podporuje jeho rast a vývoj.

Materské mlieko je schopné reagovať na konkrétne potreby dieťaťa nielen počas dňa a noci, ale aj počas jednotlivých kŕmení. Na začiatku kŕmenia je mlieko viac vodnaté, aby uhasilo smäd dieťaťa a ku koncu kŕmenia je bohatšie na tuky, ktoré pomáhajú dieťaťu cítiť sa plné a spokojné​.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.