Espresso kava
Ľudské telo, Veda a technika

Pitie espressa vám môže pomôcť v ochrane pred nástupom závažnej choroby, naznačujú vedci

Espresso nie je len obľúbeným spôsobom konzumácie kávy, ale prináša aj ultra-koncentrovanú dávku kofeínu a to bez ohľadu, či ho pijete ako samostatný nápoj alebo zmiešaný s mliekom. Avšak espresso by mohlo byť viac ako len prostriedok na prebudenie. Výskum, ktorý bol nedávno publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry od American Chemical Society (ACS), naznačuje, že zlúčeniny v espresse môžu inhibovať agregáciu tau proteínov – proces, ktorý sa predpokladá, že je spojený s vznikom Alzheimerovej choroby.

Približne polovica ľudí denne pije kávu a espresso je populárnym spôsobom jej konzumácie. Espresso sa pripravuje tak, že horúca voda je pretlačená jemne mletým kávovým zrnkom, čím vzniká koncentrovaný extrakt. Tento extrakt sa často používa ako základ pre iné nápoje vrátane moderného espresso martini. Nedávne výskumy naznačujú, že káva by mohla mať prospešné účinky aj pri niektorých neurodegeneratívnych ochoreniach, akým je napríklad Alzheimerova choroba. Presné mechanizmy, ktoré tieto stavy spôsobujú, sú stále nejasné, ale predpokladá sa, že významnú úlohu zohráva proteín s názvom tau. U zdravých ľudí tau proteíny pomáhajú stabilizovať štruktúry v mozgu, ale keď sa vyvinú určité choroby, tieto proteíny sa môžu spájať do vláknitých zhlukov, čo nie je dobré. Niektorí výskumníci predpokladajú, že zabránenie tejto agregácii by mohlo zmierňovať príznaky straty kognitívnych funkcií. Preto sa Mariapina D’Onofrio a jej kolegovia rozhodli preskúmať, či zlúčeniny v espressu dokážu zabrániť agregácii tau proteínov in vitro.

Espressom proti Alzheimerovej chorobe?

Výskumníci pripravili espresso zo zŕn bežne dostupných v obchodoch a následne analyzovali jeho chemické zloženie pomocou jadrovej magnetickej rezonancie. Zameriavali sa na kofeín a trigonelín, ktoré sú obidva alkaloidy, na flavonoid genisteín a na teobromín, zlúčeninu tiež nachádzajúcu sa v čokoláde. Tieto molekuly spolu s kompletným extraktom espressa, boli inkubované s krátkou formou tau proteínu počas až 40 hodín. Pri zvyšujúcej sa koncentrácii extraktu espressa, kofeínu alebo genisteínu, sa vlákna stávali kratšími a nevytvárali väčšie plochy. Kompletný extrakt vykazoval najdramatickejšie výsledky. Kratšie vlákna neboli toxické pre bunky a nedokázali slúžiť ako „semená“ pre ďalšiu agregáciu. Voľný kofeín a espresso extrakt sa taktiež viazali na predtvarované vlákna tau proteínov v ďalších experimentoch.

Výsledky štúdie ponúkajú príležitosť na tvorbu nových liekov

Hoci je potrebný omnoho viac výskumu, tím tvrdí, že ich prvotné in vitro zistenia by mohli otvoriť cestu k objavovaniu alebo návrhu iných bioaktívnych zlúčenín proti neurodegeneratívnym ochoreniam počnúc Alzheimerovou chorobou.

Výsledky tejto štúdie sú sľubné, ale stále je potrebné vykonať viac výskumu a klinických štúdií na overenie týchto poznatkov. V skutočnom prostredí organizmu môžu byť účinky espressa odlišné. Napriek tomu prináša táto štúdia nový pohľad na potenciálny vplyv kávy a jej zlúčenín na neurodegeneratívne ochorenia. V prípade, že sa tieto výsledky potvrdia, mohli by poskytnúť nádej pre milióny ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou a inými podobnými ochoreniami. Nesmieme však zabúdať, že každý organizmus je iný a že je potrebné byť opatrný pri zovšeobecňovaní výsledkov v laboratórnom prostredí na reálnu populáciu. V každom prípade, ide o ďalší krok vpred v boji proti Alzheimerovej chorobe, a to je dôvod na optimizmus.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť