Banány sú obľúbenou pochúťkou pre ľudí a ich prospešné účinky na zdravie sa stávajú čoraz viac predmetom záujmu v odbornej komunite. Od staroveku sa používali ako doplnkový liek na liečbu rôznych patologických stavov a nedávne štúdie zdôrazňujú ich potenciálne terapeutické vlastnosti. Na tému upozornil web vuir.vu.edu.au.
Vedecký výskum sa zameriava na pozitívne účinky banánov pri zmiernení a liečení mnohých chorôb, vrátane vredov, infekcií, cukrovky, hnačky, kolitídy a vysokého krvného tlaku. Zaujímavé sú najmä terapeutické vlastnosti určitých druhov zelených banánov a extraktov z neovocných častí tejto rastliny, ako sú šupky.
Zelené banány sa zdajú byť významným doplnkom výživy
Štúdie naznačujú, že konzumácia zelených banánov môže poskytnúť širokú škálu zdravotných a terapeutických výhod. Obsah rôznych nutričných látok a vlákniny môže mať pozitívny vplyv na tráviaci systém a celkové zdravie. Okrem toho sa extrakty z banánov ukázali ako účinné v rámci niektorých terapeutických aplikácií.
Banány sa všeobecne považujú za neuveriteľne výživné, pretože sú bohaté na vlákninu, rezistentný škrob, vitamíny A, B6, C a draslík. Okrem toho sa banánová múka, vyrobená z dehydrovaného alebo prirodzene sušeného zeleného banánu, stala populárnou ako náhrada múky v rôznych jedlách, vrátane tých bezlepkových. Jej výživová hodnota je ešte vyššia, ak sa pripravuje z neošúpaného banánu, obsahuje tak viac minerálov, vlákniny a antioxidantov.
Tiež sa ukázalo, že zelené banány majú pozitívny vplyv na určité zdravotné stavy. Jedným z takýchto príkladov je ich účinok na gastrointestinálne problémy, ako je hnačka, najmä u detí. Niektoré štúdie naznačujú, že zelená banánová diéta môže kontrolovať aktivitu hnačky a dokonca úspešne liečiť dojčatá s týmto problémom. Zelené banány totiž obsahujú flavonoidy a saponíny, ktoré sa pripisujú protihnačkovým vlastnostiam. Okrem toho má banánová múka bohatá na rezistentné škroby ochranné účinky počas zápalových procesov v črevách, čo bolo potvrdené v experimentoch s potkanmi trpiacimi kolitídou.
Zelené banány majú potenciál pomáhať pri vredoch a znižovaní krvného tlaku
Štúdie naznačujú, že tieto nezrelé plody môžu mať tiež silnú protivredovú aktivitu, pričom táto vlastnosť je pripisovaná flavonoidu leukokyanidínu.
Podľa nedávnych výskumov perorálne podávanie zeleného banánového prášku zo zelených banánov významne zvýšilo hrúbku žalúdočného hlienu u zvierat s vredmi spôsobenými aspirínom. Tieto výsledky naznačujú potenciálnu účinnosť zelených banánov pri liečbe žalúdočných vredov.
Okrem toho, flavonoidy prítomné v zelených banánoch sa ukázali mať hypolipidemickú aktivitu u zvierat, čo zahŕňa významné zníženie hladín cholesterolu, fosfolipidov a triglyceridov v rôznych častiach tela. Štúdie tiež naznačujú, že konzumácia zeleného banánového prášku môže mať antiaterosklerotické účinky u zvierat a znižovať systolický krvný tlak u ľudí.
Tieto nové poznatky zdôrazňujú potenciál zelených banánov ako zdravotne prospešného doplnku stravy a otvárajú dvere pre ďalší výskum v oblasti ich liečivých vlastností. Aj keď sú tieto výsledky sľubné, ďalšie štúdie sú potrebné na potvrdenie ich účinnosti a bezpečnosti pred ich širokým použitím v medicíne.